Fredagskommentar
Fredagskommentar: Kriget i Ukraina utmanar företagens hållbarhetsarbete
Publicerad: 25 februari 2022, 12:28
Kriget i Ukraina är en fråga för näringslivets hållbarhetsarbete, skriver Daniel Boman
Rysslands attack mot Ukraina väcker åter frågan om näringslivets samhällsansvar, denna gång med demokratiaspekten i centrum, skriver Aktuell Hållbarhets reporter Daniel Boman.
Ämnen i artikeln:
RysslandOmvärldens protester mot Rysslands attack på Ukraina kom snabbt när kriget blev ett faktum. Tydligast har reaktionerna visat sig i form av demonstrationer, uttalanden från världsledare, upprop i sociala medier och ekonomiska sanktioner. Samtidigt väcks frågan om näringslivets roll och vad som kan förväntas av ett företag under en händelse som engagerar stora delar av världen.
Situationen liknar nu det läge som uppstod i samband med de stora flyktingströmmarna 2015-2016. Då hamnade frågan om företagens samhällsansvar och kärnverksamheternas koppling till omvärlden i ett skarpt läge. Något som bland annat ledde till fastighetsföretag på olika sätt bidrog med bostadslösningar och byggsektorns satsningar på lärlingsprogram för nyanlända. På samma sätt blev coronakrisens första år både en prövning för de företag som tvingades ställa om sina affärsmodeller och en möjlighet att bidra till kampen mot viruset genom att exempelvis börja producera munskydd.
Ett krig i Europas utkant kan tyckas som en mer avlägsen fråga för ett svenskt företag att engagera sig i. Men redan inom ett dygn efter att stridigheterna inleddes kom de första reaktionerna från näringslivet. Som en symbolisk handling har Bonnierkoncernen, där Aktuell Hållbarhet ingår, belyst DN-skrapan i Stockholm med Ukrainas färger. Och ett av de första företagen att vidta en konkret handling mot Ryssland var Vattenfall som i en protest mot invasionen stoppar alla sina planerade inköp av ryskt kärnbränsle.
Det nya världsläget väcker återigen frågan om företagens samhällsansvar och lyfter samtidigt in demokratiaspekten i diskussionen. Som Tommy Borglund, forskare inom hållbarhet på Center for Sustainable Business vid Örebro universitet, säger till Aktuell Hållbarhet spelar demokratibegreppet en central roll i näringslivets hållbarhetsarbete. Något som det nu alltså är hög tid att beakta. Oavsett om det handlar om symboliska handlingar som att visa stöd eller konkreta affärsbeslut är utgångspunkten att demokratin är en grundförutsättning för ett hållbart företagande. Ur det perspektivet är ett ställningstagande mot Rysslands attack av Ukraina något som alla aktörer med hållbarhetsambitioner både kan och bör stå upp för.