Fredagskommentar
Fredagskommentar: Miljöministern får en statssekreterare laddad med kärnkraft
Publicerad: 21 oktober 2022, 12:54
Ringhals 1. Statssekreteraren hos miljöministern, Daniel Westlén, kan ha svar på frågan om den ska återstartas eller inte, skriver Kerstin Lundell. Foto: Jonas Lindstedt/TT
Den som vill se var den nya klimatpolitiken ska landa kan titta närmare på Daniel Westlén. Statssekreteraren som ska hjälpa den nya miljöministern har en tydlig inriktning mot kärnkraft och har bland annat uttryckt glädje inför uppstart av stängda reaktorer.
Ämnen i artikeln:
MiljöpolitikOm den nytillträdda miljöministern Romina Pourmokhtari ännu inte har mycket att säga om detaljer, så är det enklare att se riktningen för hennes nyligen utnämnda statssekreterare Daniel Westlén. Redan utbildningen visar det tydligt, för han har doktorerat i reaktorfysik på Kungliga tekniska högskolan.
Efter det har han fortsatt arbetet med kärnkraftreaktorer på olika håll, mest hos Vattenfall. Men han har även arbetat för branschorganisationen Nuclear Europe, som ser som sitt uppdrag att vara kärnkraftens röst i Europa.
Och på Twitter skriver han ofta om kärnkraft. Så här rapporterar han om en av de heta politiska frågorna just nu, återstart av stängda reaktorer: ”Det finns fler som överväger att återöppna stängda reaktorer. Mycket glädjande!”
Just det spåret går leder i samma riktning som Tidöavtalet, så att kärnkraft blir svaret på klimatutmaningen för den nya regeringen är tydligt.
Daniel Westlén tillhör Liberalerna, men är också medlem i Ekomodernisterna, som menar att tekniska lösningar gör att ekonomisk utveckling passar väl ihop med en grön omställning. Förutom mer kärnkraft pläderar organisationen också för att öka avkastningen från jordbruket: ”Både det moderna jordbruket och kärnkraften illustrerar väl hur mänsklig innovation kan lösa miljöproblem och samtidigt bidra till en växande ekonomi och därmed till minskad fattigdom”, står att läsa på organisationens sajt.
Övriga klimatåtgärder från den nya regeringen pekar snarare mot ökade utsläpp av växthusgaser, som till exempel beslutet att öka reseavdraget för fossilbilar, som nu blir högre än för elbilarna.
Att miljöministern ännu inte visat en tydlig linje skapar frågor kring vem som ska ställas till ansvar när lösningen på framtidsproblemen ska diskuteras. Och de som nu ska fatta beslut på företag och i offentlig sektor, vad ska de satsa på?
Varken Romina Pourmokhtari eller Daniel Westlén har berättat hur de ser på cirkulär ekonomi, transporteffektivitet, skogen som kolsänka, gröna obligationer med mera. Men det är sådana detaljer som är viktiga för dem som ska genomföra den gröna omställningen och som ofta efterlyser tydligare politiska riktlinjer.