tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Nej, den akuta klimatfrågan kan inte bara drivas av politiker

Publicerad: 2 december 2022, 13:20

Förra veckan lämnade ungdomar i organisationen Aurora in sin stämning av svenska staten. Foto: TT/Christine Olsson

Ska vi lägga ner miljörätten? Nej, jag tycker inte det och jag tycker inte heller att politiken kan ta över domstolarnas roll.

Ämnen i artikeln:

MiljöpolitikKlimatpolitik

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Jag vet inte om de vet mer än jag men i så fall framgick det inte. Därför blev jag bekymrad när jag lyssnade på vad ett par ledarskribenter ansåg om att Sverige fått sin första klimatstämning, i radioprogrammet Godmorgon Världen som jag gissar att Sveriges alla politiker och företagsledare brukar lyssna på om söndagarna.

Det var för en vecka sedan som 637 ungdomar i den ungdomsledda klimatorganisationen Aurora stämde svenska staten för otillräckliga klimatåtgärder, något som ledarskribenterna kommenterade i Godmorgon Världens ”panel” på söndagsförmiddagen.

Frida Wallnor, politisk redaktör på Dagens industri:

 ”Det är problematiskt att klimatpolitiken blir juridik på det här sättet. Alltså miljö- och klimatpolitiken är ju ett område som innehåller väldigt många målkonflikter, till exempel gruvbrytning, det är ju nåt som verkligen behövs i Sverige för att vi ska kunna genomföra elektrifieringen, samtidigt någonting som stör biologiska mångfalden, stör rennäring bland annat. Och jag tycker att det blir problematiskt om det inte är politikerna som till syvende och sist inte får fatta beslut om såna här frågor, utan det blir domstolarna. Och ansvarsutkrävandet tycker jag blir väldigt problematiskt om domstolarna blandar sig i.”

Fredrik Hage, politisk chefredaktör på Smålandsposten: 

”Alltså det är ju inte ens de som gör det, det är ju naturligtvis proffsjurister som ligger bakom det där, och sen så har de skjutsat fram massa ungdomar som – för showens skull – och det där blir ju lite dålig eftersmak av det hela. Därför man vet ju helt självklart att det är så det går till.” 

Ifrågasatt av programledaren om proffsjuristers pådrivande roll säger han att han ”har den magkänslan att det åtminstone inte är några hundra barn och ungdomar som har gjort den här skrivelsen”.

Enligt honom förvandlar man juridik till politik och om Europadomstolen kommer godta det här vore det absurt. Han menar att det kan liknas vid att ungdomar skulle stämma svenska staten för att hyresregleringen gör att de inte kan flytta hemifrån:

”Det ska inte gå till på det sättet, man ska utkräva ansvar i allmänna val”, säger Fredrik Hage.

Lycka till med det!

Det är över hundra år sedan som en enorm komet upptäcktes och misstänktes vara på väg mot jorden. Sedan tiotals år står det klart att den kommer krascha in i vår planet, något som verifierats i tiotusentals forskningsartiklar. Det står lika klart att både tekniken och pengarna finns för att rubba den ur sin bana så att den mänskliga civilisationen och mycket av livet på jorden kan räddas. Men trots 30 år av förhandlingar har inte politikerna kommit till skott. Nu återstår troligen ett ensiffrigt antal år tills det blir för sent att skicka upp de där raketerna med sprängladdningar som ändrar dess bana så att den missar oss. Men trots forskarupprop, företagsupprop, demonstrationer jorden runt, uppseendeväckande aktioner och knivskarpt klarspråk från FN:s generalsekreterare så fortsätter politiker med sina gamla dagordningar medan kometen fortsätter mot jorden.

Den enorma kometen som allegori för hotet om en plötslig övervikt och vändning mot en oåterkallelig klimatförändring har jag förstås hämtat från den träffsäkra filmen Don't Look Up. 

Jag undrar om några av de ledarskribenter och politiker som inte redan var insatta i klimatfrågan sett filmen. Jag undrar om några av dem i så fall gick vidare och läste ikapp av viktiga nyheter som de missat, som säger att vi inom några år kan passera en oåterkallelig gräns som gör att det blir omöjligt att backa från att vår planet kommer förvandlas och bli till stora delar obeboelig för överskådlig tid?

”Politiker skriver lagar och jurister ser till att de efterlevs, så har det alltid varit.”

Det enda konstiga med att ungdomarna stämmer svenska staten är i mina ögon att det ens behöver göras, och att det inte gjorts tidigare. Att ungdomar som kommer leva större delen av sina liv mitt i en klimatkris orsakad av föräldragenerationen stämmer staten i ett försök att förhindra det värsta är en självklarhet. Politiker skriver lagar och jurister ser till att de efterlevs, så har det alltid varit. Nu handlar det om att utkräva ansvar för att redan fattade politiska beslut inte har genomförts. Ungdomarna har varit noga med att påpeka att de inte lägger sig i själva politiken, ”huret”, bara att det sker.

Sist några detaljer. Den jurist som Aurora nu anlitar är inte den första som organisationen vänt sig till. Ungdomarna har knappast pengar att driva ärendet och juristen är inte ens säker på att hon kommer få betalt. Att gissa och dissa om ungdomar som försöker få något att hända i den största ödesfråga som mänskligheten stått inför känns osmakligt.

Läs mer: Därför stämmer Aurora staten – så lång tid kan det ta

Läs mer: Organisationer stämmer Finland – första målet i sitt slag i landet 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev