onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Nyheterna som gick under radarn i mars – ”Vi måste kunna hålla flera kriser i huvudet samtidigt”

Publicerad: 1 april 2022, 11:38

Både medier och politiker måste kunna hålla flera kriser i huvudet samtidigt, skriver Karin Tideström.

Foto: Getty Images

Mars månad har dominerats helt av nyheter och politiska utspel till följd av kriget i Ukraina. Aktuell Hållbarhets Karin Tideström listar krisnyheterna som inte fick samma plats.


Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Den senaste månaden har världens fokus – med all rätt – varit riktat mot Ryssland och invasionen av Ukraina. Rysslandskrisen avlöste coronakrisen som vi har följt under täta presskonferenser hela 2020 och 2021. 

Samtidigt fortskrider en – ja, faktiskt – ännu större kris i allt snabbare takt. Under mars månad fick många svenska skidresenärer vända hem besvikna när snön smälte bort och nya värmerekord slogs i norra Sverige. På flera platser har så tidiga och höga vårtemperaturer aldrig tidigare uppmätts.

Det var inte oväntat. IPCC-rapporten som presenterades i månadsskiftet februari-mars visar att jordens klimat redan har förändrats så mycket att ekosystem och samhällen har skadats – och att tidsfönstret för att hejda de värsta effekterna håller på att stängas. I början av mars nåddes vi av nyheten om att satellitmätningar visar att Amazonas regnskog nu närmar sig kollaps. Om regnskogen tippar över i savann kommer hela planetens klimat att påverkas.

Den 8 mars kom nya siffror från det internationella energirådet IEA som visar att de globala utsläppen vände upp till sin högsta nivå någonsin under 2021. Utsläppsökningen på två miljarder ton är större än 2020 års utsläppsminskning till följd av pandemin.

Den gröna återstarten har misslyckats, konstaterade forskare i Nature som har analyserat G20-ländernas ekonomiska stimulanspaket på sammanlagt 14 000 miljarder dollar under 2020 och 2021. Endast sex procent av de 14 000 miljarder dollar som investerades gick till insatser som skulle kunna leda till minskade utsläpp. I hög grad handlade det om indirekta utsläppsminskningar.

Klimatpolitiska rådets rapport den 16 mars slog fast att Sverige med dagens politik inte kommer att nå klimatmålen till år 2045. Det krävs nu en politik som leder till acceleration av omställningen – med starkare koordinering mellan olika politikområden och tydligare styrning av myndigheter, konstaterar rådet.

Men bara dagarna före rapportsläppet presenterade regeringen sitt åtgärdspaket mot prisökningarna på energi och drivmedel till följd av Ukrainakrisen. Det gick i helt motsatt riktning med skattesänkningar på bensin och diesel, drivmedelskompensation till bilägare och fryst reduktionsplikt, och fick skarp kritik för att bromsa klimatomställningen.

Kriget i Ukraina – som ironiskt nog göds av pengar från olja och gas – är förstås helt förfärligt och förtjänar all uppmärksamhet. Men det gör också miljö- och klimatkrisen. Både medier och politiker måste kunna hålla flera kriser i huvudet samtidigt om vi ska ha en chans att vända utvecklingen. För klimatkrisen tar inte paus medan vi fokuserar på annat. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev