Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Personlig utsläppsbudget - äntligen!

Publicerad: 20 augusti 2021, 12:04

Foto: Jeanette Karlsson

Forskare från Sverige, Israel och Storbritannien vill återuppväcka förslaget om personliga utsläppsbudgetar. Människorna och tekniken är mogen, är budskapet.


Ämnen i artikeln:

VäxthuseffektenUtsläppÖvergödning

Äntligen! Det återlanserade förslaget om personliga utsläppsbudgetar välkomnas i alla fall av mig. Hushållningsekonomins återkomst. Då kan varje persons agerande kopplas till växthuseffekten och dess ogreppbara konsekvenser som vi själva gett upphov till.

Ett av de viktigaste argumenten för mig är en rättvis och jämlik fördelning av utsläppen, för jag utgår ifrån att alla människor på jorden har samma värde och rättighet till lika stora, eller snarare lika små, växthusgasutsläpp.

Men klimatutmaningen är bara en av flera. I min tankevärld är steget inte långt till personliga budgetar för massa andra hållbarhetsrelaterade områden, exempelvis biologisk mångfald, övergödning, vatten- och markanvändning.

Grönsaker framodlade med konstgödsel belastar övergödningskontot mer än samma grönsak som ingår i ett kretsloppstänkande jordbruk. Ytkrävande grödor minskar manöverutrymmet på markkontot jämfört med högväxande och yteffektiva grönsaker.

Med tanke på att vi numera globalt gör av med jordens årliga resurser på sommaren, och här i Sverige redan innan våren anlänt, så kommer nog en del rätt jobbiga scener att utspela sig. Vem har inte upplevt den pinsamma situationen när kortbetalningsterminalen säger ifrån?

Jag tänker mig en båtägare som frampå vårkanten ska köpa lite giftig båtbottenfärg. ”Va? Går köpet inte igenom? Konstigt, jag hade ju lite rörelsefrihet där alldeles nyss! Finns det nån härinne jag kan låna av? Jag ska ju bara döda lite vattenlevande organismer?”

Samtidigt utgår det här från ett antropogent synsätt med människan i centrum. Jordens alla invånare har väl också rätt till liv och samexistens? Utan språkrör har de dock svårt att hävda sina rättigheter.

Eftersom även djur och växter har sin rättmätiga plats på jorden borde de också få, om inte personliga budgetar, så i vart fall artspecifika budgetar. Vargen får en uppsättning, parkslide en annan och ålgräset en tredje. En intressant fråga blir då om invasiva arter har rätt att liksom människan breda ut sig över stora geografiska områden på andra organismers bekostnad. Jag är nog rädd att svaret där blir ett nej med emfas.

Men om nu djur- och växtlivet har rätt till sin existens och får sina egna konton och livsrum, då skulle ålgräset, som hela tiden böjer sig för huvudströmmen, lite kaxigt kunna säga till vår kära båtägare: ”Du! Jag har en urminnes växträttslig hävd att ytexistera på de här hektaren, så det blir inget lån. Du kan ta ditt gift och dra dit pepparn växer. Åh, nej, just ja, dina utsläppsrätter är ju slut sen länge så du kommer inte ens till Blekinge”

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.