Fredagskommentar
Fredagskommentar: Plötsligt känner jag lättnad över att bli fattigpensionär
Publicerad: 3 december 2021, 12:48
Foto: Jeanette Karlsson
Nyheterna om de ohållbara pensionerna haglar tätt. Aldrig förr har det gamla välkända ordstävet varit så sant som nu: Litet pensionskuvert – litet bekymmer, stort pensionskuvert – stort bekymmer.
Ämnen i artikeln:
Gröna InvesteringarUtifrån siffror som Alecta presenterade häromdagen så är klimatavtrycket från sjunde AP-fonden överlägset störst, i flera fall dubbelt så stort eller större jämfört med de andra portföljer som jämfördes för utsläpp inom scope 1 och 2. Och det är rätt många som inte gör ett aktivt val. När det gäller allmänna pensionen hamnar pengarna då hos AP7:an. För de med tjänstepension hamnar pengarna i en så kallad entrélösning.
I måndags skrev jag om att Handelsbanken Liv har fått sin entrélösning Svanenmärkt. Det är ju en god nyhet, men ändå en klen tröst utifrån den klimatpåverkan som alla pensionsförvaltares portföljer tycks ha. Är det inte lite av en paradox att ju bättre ställt vi kommer få på ålderns höst, desto mer skada kan pensionskapitalet ha gjort på vägen dit? Plötsligt känner jag lättnad över att bli fattigpensionär. Mina pengar i AP-fonder och pensionsbolag är lätträknade.
Under den senaste tiden har avslöjandena i Sveriges Radio avlöst varandra när AP-fonder investerar i kärnvapen och annat olämpligt. Så för att minska alla negativa avtryck vore det enklaste att minska pensionsfondernas storlek. Tyvärr så ska de kommande pensionshöjningarna inte tas därifrån. Det görs istället i form av tillägg, bidrag och skattesänkningar. I slutändan minskar det samtidigt regeringens möjligheter till snabbare omställning av Sverige.
Bakom pensionshöjningarna står framför allt Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, de två partier som inte får vara med i riksdagens pensionsgrupp. Häromdagen fick jag lära mig att den är skapad för att hålla valfläsk till pensionärer på armlängds avstånd från valrörelserna. Liberalerna och Centerpartiet rasar och menar att pensionsgruppen är hotad. Så även här gäller ordstävet att större pensionskuvert ger större bekymmer – för politikerna. Samma gäller ju för övrigt deras pensionsavtal och fallskärmar.
Redan för några veckor sedan skrev jag om några forskare som tyckte att samhället mer aktivt borde diskutera AP-fondernas etik och hållbarhet. Ett spår som tyvärr inte fick plats i den artikeln är den maktobalans som våra pensionspengar kan skapa när det investeras i företag eller infrastruktur på andra sidan jorden. En vanlig pensionssparare i soffan kommer med all sannolikhet inte att få veta vilka negativa konsekvenser dennes pensionskuvertet fått för människor, djur eller natur.
Jag kan inte påstå att jag är avundsjuk på pensionsförvaltarnas uppgift. Hellre liten pension med små bekymmer än att ansvara för enormt kapital med alla bekymmer det för med sig.
Ha en trevlig helg och passa på att se över ditt fondinnehav!