Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Ser du riskerna ser du också möjligheterna

Publicerad: 6 november 2020, 12:10

Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

I årets rankning Hållbara Bolag ligger fokus på börsbolagens arbete med risker. Företag som inte förstår hållbarhetsrisker tänder i dag röda lampor hos investerare. Kan riskerna identifieras och hanteras så uppenbarar sig däremot nya affärsmöjligheter för bolagen.


När pandemin i våras svepte över världen stod Aktuell Hållbarhet, Dagens industri och ekonomihögskolan vid Lunds universitet i valet och kvalet om vi över huvud taget skulle genomföra den årliga hållbarhetsrankningen av börsbolag.

Slutligen landade vi i att årets rankning ska ha fokus på att mäta och värdera bolagens förmåga att hantera hållbarhetsrelaterade, inte minst klimatrelaterade, risker.

För framöver kommer alla bolag vara tvungna att navigera fram på en spelplan där nya lagar och regleringar, ägarkrav, transparens, digitalisering och framväxten av nya hållbara affärsmodeller snabbt ändrar förutsättningarna på marknaden.

När vi studerar utfallet i rankningen Hållbara Bolag ser vi att det finns mycket kvar att göra. De granskade bolagen är överlag svaga och grunda i sin rapportering av hållbarhetsrisker. Vi kan också konstatera att bolagen som kommer ut bäst i rankningen inte sällan har verksamheter med stor negativ påverkan och skandaler i bagaget.

Att som företag inte kunna förstå, hantera och kommunicera hur strategi och planer framåt ser ut kommer bland annat att tända röda lampor hos investerare.

Och kan riskerna identifieras och hanteras så uppenbarar sig också sannolikt nya affärsmöjligheter. 

Angående risker så kan du i det senaste numret av magasinet Aktuell Hållbarhet, som släpptes i veckan, läsa om det pågående arbetet med att få fram ett ramverk för rapportering av finansiella risker förknippade med naturresurser och biologisk mångfald.

Arbetet med inkludering och etnisk mångfald är en annan vit fläck på hållbarhetskartan.

Vår granskning av 100 börsbolag visar att endast 16 procent rapporterar etnisk mångfald. En organisations konkurrenskraft och strategiska förmåga är ofta sammankopplad med dess förmåga att återspegla hela samhället. Det börjar nu investerare och kapitalförvaltare förstå och kraven kommer att öka vad gäller att få en mer jämställd och bredare etnisk representation i styrelser, ledningsgrupper, ja, i hela organisationen.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.