Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Skyll inte på klimatet

Publicerad: 19 februari 2021, 10:35

Skyll inte kärnkraftsivern på klimatet, skriver Pernilla Strid.

Foto: Adam Ihse / TT

Det finns alltid någon dålig ursäkt för att satsa våra skattepengar på svindyr och farlig kärnkraft.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Kärnkraftsdebatten känns allt mer vulgär. När en välutbildad och intelligent vän för en tid sedan konstaterade att Sverige importerar el blev jag helt paff. Det är ju visserligen så att elektriciteten i ledningarna går både ut och in i vårt land till följd av att vårt elsystem är sammankopplat med våra grannländers, men räknat som netto är elexporten betydande. Hur kunde hen inte veta det?

Med sådana medvetet spridda missuppfattningar som grund försöker några partier på högersidan blåsa liv i frågan som svenska folket folkomröstade om för 40 år sedan, samma år som 70-talets andra oljekris tog slut. Sedan dess har vi haft både den mycket allvarliga olyckan i Tjernobyl och den nästan outhärdliga tv-serien om densamma. Och långt senare, olyckan i Fukushima som tydligen var omöjlig att förutspå, i jordbävningslandet som efter att ha gett världen ordet tsunami valde att beströ sina havsstränder med kärnkraftverk. Däremot var det möjligt att dra lärdom i efterhand, vilket gjorde att politiker höjde säkerhetskraven på kärnenergianläggningar, bland annat i Sverige eftersom vi är med i EU. Det förekommer fortfarande säkerhetsincidenter.

Säga vad man vill om energiuppgörelsen som träffades för snart fem år sedan, men den satte punkt för den tröttsamma kärnkraftsdebatten genom att slå fast att kärnkraft är tillåtet, så länge kärnkraftsbolagen betalar sina egna direkta och indirekta kostnader. Det låter kanske självklart, men var helt nytt. De statliga subventionerna tog slut, kärnkraftverk fick drivas vidare men stängdes av rent företagsekonomiska skäl och kärnkraftsbolagen satsade i stället på förnybar energi. Men nu är debatten i gång igen om att staten, alltså vi skattebetalare, borde subventionera den dyra och farliga kärnkraften för klimatets skull. Som om vi skulle ha tid att bygga kärnkraft för klimatets skull! 

Visst, det är inte problemfritt att bygga det nya, förnybara energisystemet som bygger till stor del på oförutsägbara väderförhållanden. Samtidigt sägs det att klimatförändringen kommer göra vattenkraften mindre säsongsbetonad. De trevligare lösningarna ligger, så här långt, bland annat i batterilager och att styra efterfrågan med hjälp av en flexiblare prissättning. Men det är inte det den här debatten handlar om – egentligen.

Ena årtiondet är det den nya lovande tekniken transmutation – en annan form av kärnkraft - som ska minska berget av atomsopor. Andra årtiondet är det ”peak oil” som hotar vår basala energiförsörjning. Och nästa är det ett oljekondenskraftverk i Karlshamn som får gå några dygn och kolkraft på kontinenten som för en gångs skull går i Sveriges riktning – ofantligt mycket mindre än då Sveriges alla kärnkraftverk var i gång. Det finns alltid någon dålig ursäkt för att satsa våra skattepengar på svindyr och farlig kärnkraft. 

Som vanligt är det ekonomiska intressen som driver kärnkraftsagendan, vem vill inte ha mina och dina pengar i företagskassan? Men argumentet att kärnkraften behöver statliga medel för miljöns och klimatets skull klingar lika ihåligt som kopparkapslarna, som ännu inte fyllts med våra hittills 7 000 ton atomsopor. Eftersom det är nästan omöjligt att veta om kapslarna verkligen kommer hålla tätt i 100 000 år.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.