Fredagskommentar
Fredagskommentar: Slutet närmar sig för hållbarhetsredovisningarnas svammel
Publicerad: 4 juni 2021, 11:47
MIkael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet. Foto: Gabriel Liljevall
Snart är det slut på företagens grönmålningar. Nya tider väntar med EU:s skärpta regler för hållbarhetsredovisning.
Många hållbarhetsredovisningar är tramsiga och genanta försök att måla en fejkad grön gloria. Genom att utelämna väsentligheterna för att istället svamla om källsortering på kontor, ekokaffe, utbildning i koldioxid (riktigt exempel!) och berätta om Agenda 2030 lyckas många bolag diskvalificera sin rapport som trovärdig källa för investeringsbeslut.
Men nu våras en ny era.
I slutet på april presenterades det reviderade direktivet för rapportering av icke finansiell information som fått namnet ”Corporate Sustainability Reporting Directive” (CSRD). Om den de kommande åren tar sig igenom EU:s beslutsprocess blir det stora konsekvenser.
I korthet innebär förslaget bland annat att antalet rapporterande bolag i Europa ska öka från 10 000 till 50 000 bolag. Direktivet kommer detaljerat att peka ut vad bolagen ska redovisa och dessutom ska bolag rapportera ”dubbel väsentlighet”, alltså påverkan på omvärlden och omvärldens påverkan på bolaget. Taxonomin, TCFD-ramverk och en eventuell global standard samt annat viktigt ska naturligtvis inkluderas och detta bli den rådande standarden. Revision av hållbarhetsredovisningen blir obligatorisk och den ska signeras av företagsledning och styrelse. Precis som den finansiella årsredovisningen.
Plötsligt blir alltså hållbarhetsredovisningen och årsredovisning jämställd.
Det är ett stort steg framåt för ökad transparens och möjliggörandet av jämförbar relevant data. Här kommer hållbarhetschefen vare sig man vill eller inte knuffas upp i rang och rimligen får en bild intill CFO:n i årsredovisningen.
Susanne Stormer, legendarisk tidigare hållbarhetschef på Novonordisk och numera på tungviktare på PWC sa i ett webbinarium i maj att:
”Det är ett starkt budskap i direktivet är att företagsledning och styrelse måste signera hållbarhetsrapporten. Bolagen måste förbereda sig redan nu. Ett första steg för hållbarhetschefen är att bjuda in sig själv på kaffe med ekonomidirektören”.
Det är svårt se exakt hur det hela kommer att spela ut framöver. Men det är inte orimligt att föreställa sig att hundrafalt fler välkammade hållbarhetsrevisorer bakas och ut skickas ut i fält.
Finansmarknadens aktörer som i allt större utsträckning börjar förstå och hantera frågorna kommer i 2024 års rapportflod äntligen att få relevant och reviderad information att fatta vettiga investeringsbeslut på.
Marknaden kommer analysera, bedöma och värdera hållbarhetsprestanda på ett helt annat sätt än i dag.
Håll i hatten hållbarhetschef! Snart bär det av.