måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Valets klimatdebatter är metadebatter

Publicerad: 2 september 2022, 12:21

Bild från Expressens partiledardebatt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klimat- och hållbarhetsfrågorna lyser med sin frånvaro i valdebatterna. Och när klimatet diskuteras är det i stället metadebatter, till exempel varför klimatet inte diskuteras mer i valdebatterna, skriver Jesper Saltebro.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraternaJytte Guteland

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


De allra flesta svenska riksdagspartierna pratar nu under valets slutspurt om annat än klimat och hållbarhetsfrågor. I stället väljer S, M och SD att fokusera på annat, exempelvis förslag för att stävja kriminaliteten. Dessutom med utspel och förslag som avfärdas av kriminologer som ogenomförbart eller ogenomtänkt.

När Aktuell Hållbarhet i vår valintervjuserie frågade om Sverigedemokraterna skulle arbeta för att lyfta klimatfrågan fick vi svaret att den frågan får den uppmärksamhet den förtjänar: alltså längre ner på agendan. I intervjuer fortsätter partiledaren Jimmie Åkesson att förminska klimatfrågan: ”Det tenderar att vara väldigt varmt och alarmerande varje valår, av någon anledning”, säger han till Omni. Samtidigt lider mer än 30 miljoner människor i Pakistan av översvämningar efter onormalt monsunväder.

Den klimatdebatt som ändå finns handlar om olika typer av metadebatter, det vill säga debatter om debatten. Till exempel kritiken mot avsaknaden av klimatdebatt. Forskare, journalister och politiker utrycker på olika sätt hur lite klimatfrågan förekommer i valdebatterna. Men inte pratas det mer om hållbarhet på grund av det. Nej, i stället lever debatten om avsaknad av klimatdebatt vidare lite vid sidan om.

Förra veckan undertecknade 1 944 forskare ett upprop i Aftonbladet och efterlyste mer klimatdebatt. När Aktuell Hållbarhet intervjuade statsvetaren Erik Jönsson vid Göteborgs universitet kunde han inte riktigt förklara varför miljö- och klimat inte lyfts högre i valdebatten, med tanke på att frågan är en av de viktigare för svenska väljare. Men även om frågorna rankas högt av väljarna är de i lägre grad villiga att göra uppoffringar och sänka sin levnadsstandard. Därför kan det vara politiskt självmord att driva klimatfrågan.

Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker, säger samtidigt att valdebatten alltid färgas av de senaste månadernas stora frågor. I år toppas agendan av bland annat energi och kriminalitet. Valdebatten hade mått bättre av mer klimat, menar hon.

En annan metadebatt handlar om klimataktivismen. Indignationen är stor när liberala och konservativa ledarskribenter rasar över aktivister som limmat fast sig på motorvägarna och skapar trafikstockning. De har till och med beskrivits som terrorister utifrån att en ambulans med ett prio-ett-larm fastnat i bilköerna. Ingen kan väl tro att klimataktivisterna vill och hoppas att deras tilltag ska leda till dödsfall. Men vips så har det blivit en metadebatt där miljö- och klimatengagerade politiker ska ta avstånd från civil olydnad i stället för att valfrågorna ska handla om klimatåtgärder.

Om klimat- och hållbarhetsfrågorna kan få ett uppsving den kvarvarande veckan återstår att se, men klart är att de i så fall behöver få skjuts av en yttre händelse. Annars lär nog hållbarhetsfrågorna fortsätta begravas i metadebatten fram till valdagen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev