söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentaren: Använd krisen

Publicerad: 4 september 2020, 12:02

Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Den stora krisen för fem år sedan blev en katalysator för en fullständig omställning och nysatsning på elektrifiering som lanseras mitt i en pandemikris.


MS


”Vi hade aldrig stått här i dag och lanserat en helt elektrifierad serie om vi inte hade haft dieselgate”.

Det konstaterade Sten Forsberg, Sverigechef på Volkswagen, förra veckan när den nya elbilsserie ID3 lanserades.

Det har gått fem år sedan dieselgate-skandalen drabbade världens största fordonstillverkare med full kraft, börskursen störtdykt och förtroende raserats fullständigt.

Inför en samling journalister berättade Sverigechefen om den enorma förändringen och omställningen som bolaget genomgått. Att globala och nationella klimatmål måste nås, utsläppen minska och att bolaget ska hjälpa till att elektrifiera Sverige. Ambitionen är att lansera 75 olika elfordon fram till 2029. Den stora krisen för fem år sedan blev en katalysator för en fullständig omställning och nysatsning på elektrifiering som lanseras mitt i en pandemikris.

Sex månader efter att Covid 19-pandemin drabbade världen ser vi nu tydligt effekterna av att världsdelar, länder och regioner gått in i lock down-läge.

Statistiken visar på tydliga nedgångar i energi och elförbrukning och därmed också en signifikant minskning av klimatutsläppen – i linje med vad vetenskapen säger behövs för att möta Parisavtalet.  

Trots att pandemins effekter i stor utsträckning är negativa och hemska så finns det positiva effekter; som att hållbarhetsfrågorna tagit sig upp på agendan och att det pratas om gröna återstarter.

Samtidigt har många organisationer och verksamheter kastats in i en ny verklighet. Exempelvis ser vi att det tas fram nya rese- och mötespolicys där många resor och fysiska möten ersätts med digitala. Tids- och miljövinsterna är stora och skalbara.

”Förspill inte möjligheterna som uppkommer i en rejäl kris”, som Winston Churchills en gång i tiden.  Med den inställningen och blicken fäst på klimat- och globala hållbarhetsmål ska vi möta hösten och ladda för gröna återstarter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev