tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentaren: Dags för ett nytt år med många fina gröna miljarder i rullning

Publicerad: 30 december 2022, 12:34

Foto: Elise Amendola/TT/AP

Tusentals miljarder gröna dollar har gett många inom EU skrämselhicka, men nog ger den amerikanska klimatsatsningen ändå hopp inför det nya året, liksom att Fit for 55 tuffar på. Annat är kanske inte lika lovande, som grunden för den svenska miljöpolitiken. Men ska man orka streta vidare man måste hålla humöret uppe och tänka att det nog löser sig. Så skål för framtiden!

Ämnen i artikeln:

KlimatfinansieringGrön EnergiGröna InvesteringarKlimatpolitikToppnyheter fredag

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


I höstas hände mycket som är bra för hållbarheten på planeten, så det finns många anledningar att hoppas på ett gott nytt år. Det blev en överenskommelse om biologisk mångfald vid Cop 15 i Montreal till slut och det blev i alla fall ett beslut om överföring av resurser vid klimatmötet Cop 27 även om det kanske hade kunnat bli bättre. EU:s Fit for 55 tuffar på också. 

Och något gott borde komma från de nästan 400 miljarder dollar som den amerikanska regeringen beslutat att satsa på den gröna omställningen. Det motsvarar nästan hela Sveriges BNP för år 2021. Nu finns det ju många som tycker att satsningen är problematisk eftersom den gynnar amerikanska företag först och främst. Men för planeten borde det vara bra att den största ekonomin tar jättesteg mot att dämpa sin klimatpåverkan. Hurra för det!

Några av de sköna gröna dollarsedlarna lär hamna i svenska fickor också eftersom det finns företag här som kan tjäna på satsningen. Både de giriga och klimataktivisterna kan fira med champagne. Ekologisk förstås.

Det finns en del att oroa sig för också, minst sagt. Om vi tittar snävt på tidningens bevakningsområde, kan man oroa sig för miljöpolitiken. Ambitionsnivån ska vara hög, det har miljöminister Romina Pourmokhtari fastslagit. Men hon svarar inte på frågor om vilka åtgärder som ska vidtas för att leva upp till det, vilket Aktuell Hållbarhet rapporterat om. 

Dessutom verkar själva underlaget för politiken, myndigheternas utredningar, vara skakigt sedan beslutet att sänka nivån för reduktionsplikten fattades. Beslutet har så stor betydelse för utsläppen att myndigheter borde ha räknat med det i sina förslag inför omställningen, som Trafikanalys till exempel, som visat sig ha räknat med föråldrade siffror för omställningen av transporterna. 

Läs mer: Underlaget för transportsektorns omställning håller inte måttet 

Mycket arbete måste alltså göras om, så att de politiska förslagen ska vila på fast och faktabaserad grund. 

Frågorna om vem som ska läsa utredningarna och informera beslutsfattande politiker har också blivit besvarad. Aktuell Hållbarhet har gång på gång ställt frågor om vad som händer med personal och organisation när Miljödepartementet lagts ner och har fått svaret att det blir som förut, ungefär. Personal och enheter för olika frågeställningar blir kvar. Klimatenheten har hand om Agenda 2030 som förut. Det kan man ju ändå skåla för eller hur?

Gott nytt år!

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev