Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentaren: Förödande att tappa hållbarhetsfrågornas momentum

Publicerad: 20 mars 2020, 13:08

De senaste åren har klimat och hållbarhetsfrågorna flyttat fram positionerna betydligt. Coronakrisen gör att dessa positioner kan förloras.


I strävan att bromsa spridningen av Covid-19-viruset och upprätthålla sjukvårdens förmåga att ta hand om sjukdomsfall har världen i princip stannat upp.

Statsgräns efter statsgräns stängs. I stora delar av världen håller sig invånarna inomhus och distanserar sig socialt. Det innebär också en tvärnit för ekonomin.

Människor jobbar hemifrån, permitteras och varslas i tusentals. Inom en inte allt för lång tid, sannolikt i miljontals.

De få affärsområden som ”går bättre än vanligt” handlar enligt initierade källor om utrustning och teknik för hemmakontor, datorspel och hemmarenovering. Sannolikt finns det en och annan som målar om och sätter alltså tapetvåder mellan videokonferensmötena.

Samtidigt har det nya coronaviruset gett miljö och klimatet en rejäl paus. Utsläppen har minskat drastiskt över hela världen. Delfiner har hittat in till Venedig när båtar och turister har försvunnit. Miljön och klimatet fyller lungorna med syre när världens medborgare och samhällen håller andan för att inte smittas av virus.

Men hur länge kan vi hålla andan utan att orsaka för stor skada på vår ekonomi?

Hållbarhet vilar på tre ben – social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet – och de samverkar och är en förutsättning för varandra.

När vi i onsdags genomförde konferensen Hållbara finanser efterlyste Kerstin Hessius, vd på Tredje Ap-fonden, ”sans och balans” i debatten. Hon säger att panikläget måste lämnas och fler perspektiv måste upp på bordet.

För vilka blir effekterna om ekonomin kraschar fullständigt och världen går in i en depression? Vad händer om vi raserar de värden som under decennier byggts upp?

Det perspektivet har hittills saknats. Kerstin är modig som lyfter frågan – för till syvende handlar det om vems liv som är mest värt? Vad är mest moraliskt rätt att prioritera?

De senaste åren har klimat- och hållbarhetsfrågorna flyttat fram positionerna betydligt. Vid en ekonomisk kris riskerar positionerna att förloras. Det är av största vikt att inte bortprioritera vare sig klimathot eller globala mål när världen nu börjar hantera coronakrisen. Ett sätt att faktiskt öka omställningstakten skulle vara att styra de enorma ekonomiska krispaketen i mer hållbar riktning, som bland andra Isadora Wronski, Sverigechef Greenpeace föreslår. 

Det perspektivet måste också finnas på beslutsfattarnas bord. För planeten, kommande generationer och inte minst ekonomin vore det förödande att tappa dagens momentum i hållbarhetsagendan.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.