fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentaren: Pausen ger oss tid för reflektion

Publicerad: 3 april 2020, 12:19

Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet

Covid 19-pandemin har försatt världen i ett fryst tillstånd – som när musiken tystnar i dansa-pausa-leken. Stående på ett ben håller stora delar av världen andan.


Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Antalet flygplan i luften har minskat drastiskt. Industrier runt om i världen tar paus och konsumtionen minskar kraftigt.

Det är nästan som att moder jord satt oss i hemarrest för att tvingas fundera över vår tillvaro och vad vi håller på med.

För vi ser direkt positiva effekter på miljön och klimatet.

Men samtidigt sveper negativa sociala effekter i form av permitteringar, varsel och uppsägningar över våra samhällen, inte sällan i länder utan trygghetssystem.

Som ett nästa steg kommer vi sannolikt få se en kraftig ökning av konkurser och ytterligare vågor av varsel. Nationalekonomer pratar om risk för depression och gör jämförelser med finanskrisen som drabbade världen drygt 10 år sedan.

Stater runt om i världen förbereder nu kraftfulla ekonomiska stimulanser. När pandemins framfart hejdats satsas alltså miljarder på att få hjulen att rulla igång igen. Då är det viktigt att det investeringarna riktas i hållbar riktning – att Parisavtal och Agenda 2030-målen prioriteras.

Vi ser också att oljepriset har störtdykt – eftersom efterfrågan fallit brant. Här har inte minst politikerna ett stort ansvar att upprätthålla prioritera förnybara och hållbara initiativen och investeringar. Annars riskerar vi att ta steg tillbaka.  

Aktuell Hållbarhet har precis tillsammans med Dagens industri kartlagt hur covid-19-krisen påverkar börsnoterade storföretags klimat och hållbarhetsarbete. Företagen ser inte risker för långsiktiga effekter för just klimatinvesteringar – men däremot så menar en större andel att hållbarhetsarbetet faktiskt påverkas. Inte minst får det effekt på kort sikt.

De kommande dagarna kommer du att kunna läsa mer om detta i våra olika kanaler och inte minst nästa utgåva av tidningen. 

Den här pausen ger också många av oss tid för reflektion. Vad kan och bör vi göra annorlunda? Vad kan göras mer hållbart?

Om inte annat - vilka resor och möten borde vi kunna ersätta med videomöten?

Bara där finns mycket miljö och pengar att spara över tid.

För förr eller senare börjar musiken spela igen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev