Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Grattis till nya jobben – gå nu inte vilse i skogen

Publicerad: 12 februari 2021, 13:08

Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Foto: Gabriel Liljevall

Grattis till nya jobben, Per Bolund och Åsa Lindhagen. Era nya positioner väcker en rad spännande frågor, till exempel om klädkod. Är det regeringskostym eller aktivistoverall som gäller?


Regeringsombildningen förra veckan bjöd som känt på en hel del spännande nyheter. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) byter departement och tar på sig Isabella Lövins (MP) mantel som klimat- och miljöminister. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kliver in på finansdepartementet som finansmarknadsminister.

Samtidigt gick det nya språkröret Märta Stenevi (MP) och Per Bolund ut och deklarerade att skyddet av skogen måste fördubblas.

Regeringskostym byttes mot aktivistoverall, med en kärleksfull blinkning mot naturvänner och partimedlemmar som tycker att partiet gått vilse under regeringstiden. Positioneringen är också ett tjuvnyp till skogsnäringen och januariavtalskamraten Centerpartiet. Jag ser framför mig hur näringsminister Ibrahim Baylan (S) sitter runt ett mötesbord med företrädare för skogsindustrin och säger ”Det här hanterar vi”. Socialdemokraternas paradgren är ju just att värna den svenska basindustrins intressen.

När ändå skogen är på tal. Den stora frågan för året är EU:s taxonomi, ett verktyg som ska klassificera vilka investeringar som är miljömässigt hållbara. Här rasar skogs- och energiintressen över ”galenskaperna” att svenskt skogsbruk målas som en brun verksamhet. Debatten är hätsk och regeringen krävs i korthet att lösa frågan nere i Bryssel. Taxonomin är en frågan för finansdepartementet och jag kan tänka mig att Per tycker det är skönt glida över till miljödepartementet i stället. Lycka till Åsa!

Miljöpartiet har under sina år i regeringen gjort ett betydande avtryck och realiserat mycket av sina visioner och ambitioner. Med klimatlagen, industrikliv, färdplaner mot ett fossilfritt Sverige 2045 och piskor och morötter av olika slag har det skapats ett omställningstryck i näringslivet.  Klimat och hållbarhet är högprioriterade frågor i de flesta bolag och finanssektorn är på gång att bli en stor katalysator.  

Men dessa framgångar har inte belönat partiets opinionssiffror. Miljöpartiet ligger i dag under riksdagsspärren. Något måste göras när säldöd och atomkraft är ickefrågor och klimatomställningen redan har påbörjats. Är det skogsfrågorna som ska rädda Miljöpartiet? Kanske. Men i skogen är det lätt att gå vilse.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.