Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Hållbarhet en självklarhet - eller?

Publicerad: 9 oktober 2020, 11:13

I veckan presenterades Sveriges första ”självklarhetsrapport” av ett svenskt företag. Hållbarhetsarbetet bedrivs där av en ”självklarhetsgeneral”.


I veckan berättade ett av Sveriges största företag inom området hemservice (ett finare ord för städning) att de skrotar sin hållbarhetsrapport. Det visade sig nämligen enligt företagets kommunikationskonsulter att hållbarhetsfrågor hela tiden hade varit självklarheter inom koncernen. Istället för att hållbarhetsrapportera skulle företaget nu istället ”självklarhetsrapportera” i en så kallad ”självklarhetsrapport”. Istället för hållbarhetschef valde företaget att anlita en ”självklarhetsgeneral”. 

Fyndigt och vitsigt? Absolut! Jag kan verkligen se de nöjda minerna framför mig när idén kläcktes och presenterades.  

En självklarhetsrapport i stället för en hållbarhetsrapport.

Strävan mot en hållbar utveckling borde så klart vara en självklarhet. All annan strävan är ju att skjuta sig själv, och kommande generationer, i foten. Här har städföretaget definitivt en poäng. 

Samtidigt. Efter nästan tolv år som hållbarhetsjournalist har jag i dag svårt att på allvar säga att hållbarhetsfrågor är självklarheter. Jag lär mig fortfarande nya saker varje dag. Och som bekant - ju mer man får veta desto mer förstår man att man inte vet.

Inom hållbarhetsområdet pågår det som vetenskapsteorin kallar paradigmskiften hela tiden. Många resonemang som ansågs vara självklarheter för tio år sedan är i dag helt förkastade. Det vi i dag ser som självklarheter kommer sannolikt i en nära framtid inte alls upplevas som självklara. Ständigt förfinade livscykelanalyser visar löpande att saker som länge uppfattats som hållbara ibland inte alls är så hållbara som man tidigare hoppats på. 

Gång på gång blir jag överraskad. Exempelvis blev jag överraskad när en avancerad livscykelanalys för några år sedan visade att de så hatade engångs-aluminium-kapslarna för kaffe hade ett lägre klimatavtryck än vanligt bryggkaffe. För inte så många år sedan var du en miljöhjälte om du körde etanolbil. I dag är miljörörelsen inte ens överens om huruvida det är hållbart eller inte att använda biobränslen över huvud taget. Området klimatkompensation har varit på en liknande resa. I nästan alla hållbarhetsfrågor finns det för och emot-läger. Detta beror på att frågorna ofta är så otroligt komplexa. Med andra ord ganska långt ifrån självklara. 

Det spelar förstås väldigt liten roll vad ett företag väljer att kalla sitt hållbarhetsarbete. Det viktiga är att arbetet blir gjort och att arbetet leder till minskad negativ påverkan på planeten och dess samhällen. Det viktiga är också att arbetet bedrivs med öppet sinne och hela tiden kan justeras och anpassas efter de senaste rönen. Förhoppningsvis gör det nämnda städföretaget just detta. Att kalla hållbarhetsarbete för självklarhetsarbete är ju definitivt slagkraftigt. Säkert skapar det också engagemang hos både företagets självklarhetsgeneral och dess medarbetare. Det går heller inte att underskatta PR-värdet i beslutet. Här sitter ju bevisligen jag och skriver om det hela. 

På Aktuell Hållbarhet kommer vi ändå att fortsätta använda begreppet hållbarhet. Aktuell Självklarhet låter visserligen kul, men i slutändan skulle det nog mest upplevas som förvirrande. Kanske till och med lite tramsigt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.