Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Hur Covid-19 räddade en svensk regeringskris – och klimatet

Publicerad: 2 oktober 2020, 07:03

Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Det blir ingen utökad kapacitet vid Preemraff i Lysekil. Miljöaktivister tar åt sig äran. Skälet är kommersiellt, hävdar Preem. Energiministern säger samma sak som Preem. Vad vet vi egentligen?


Preemraff har i många år haft en ambition att fördubbla produktionen vid sitt raffinaderi i Lysekil (där råolja omvandlas till produkter som gas, bensin, diesel). Under hösten har ansökan, efter att ha godkänts i Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt, slutligen landat hos regeringen för ett slutligt välsignande eller avslag. Domstolen kunde nämligen inte finna stöd i lagstiftningen att neka utbyggnaden – trots att den skulle gå mot nationella klimatmål, Parisavtalet och så vidare.  

Den svenska miljöbalken och nationella klimatmålen är nämligen inte harmoniserade. Därför måste Mark- och miljööverdomstolen bevilja tillstånd - trots att utsläppen från Sverige skulle öka kraftigt.

Utbyggnaden blev alltså en brännande politisk fråga där Miljöpartiet sa blankt nej och Socialdemokraterna sa ingenting. Det hela skulle beslutats i höst och såg ut att blir en svår regeringskris.

Tills i måndags. Då drog plötsligt Preem tillbaka sin ansökan om tillstånd till utbyggnad av Preemraff i Lysekil med motiveringen att ”Covid-19-krisen och dess effekter på världsekonomin har bidragit till att projektet inte längre är kommersiellt hållbart.”

Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem, konstaterade i måndagens pressmeddelande ”att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell”.

Miljörörelse och miljöpartister jublade och firade. Inte minst Greenpeace som ockuperat anläggningens infarter senaste tiden. En miljöpartiminister firade med vegantårta och framåtlutade aktiviteter i sociala medier.

När jag igår frågade energiminister Anders Ygeman hur han ser på och känner för Preems agerande gick svaret i stor utsträckning i linje med bolagets. De kommersiella förutsättningarna har förändrats. Marknaden för fossila bränslen viker till förmån för förnybart. Punkt.

Visst var det en glädjande nyhet vi fick i måndags. Inte bara för planeten och alla vi med svår klimatångest, utan även för den sittande regeringen som nu slapp en smärtsam beslutsprocess där ett eventuellt utfall kunde bli att ett av de två regeringspartierna klev av i protest. Det är också en vinst för Preem vars varumärke dragits i smutsen under månader.

Det var alltså inte bara miljön som skulle förlorat på en utbyggnad av Preemraff. Kostnaden för de inblandade parterna steg i takt med att dagarna gick och beslutet närmade sig.

Till slut såg det ut att bli en riktigt dålig affär för alla. 

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.