torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Kommentar: Grattis, årets hållbarhetschef! – ”Näringslivet ska vara en pådrivare, inte en bromskloss”

Publicerad: 3 februari 2023, 11:59

Fyra fantastiska finalister fick juryn att våndas – men i år föll valet på Åsa Domeij, Axfood.

Framtiden kräver hållbarhet – och en mer hållbar värld kräver ledarskap. Därför har Aktuell Hållbarhet sedan 2014 utsett Sveriges bästa hållbarhetschef, i år i samarbete med chefsorganisationen Ledarna. Årets vinnare är just en sådan ledare. En person som framhåller lagarbetet, tydliga mål och långsiktiga arbetet för att nå förändring.

Ämnen i artikeln:

Drivkrafter att välja mer hållbartGlobala hållbarhetsmålenMatavfallAxfood

Ylva Bergman

ylva.bergman@aktuellhallbarhet.se


Hållbarhet är hetare än någonsin. Näringslivet skriker efter kompetenta medarbetare och miljontals nya jobb måste skapas inom EU för att nå klimatmålen, enligt Mc Kinsey, som också tippat att Norden kan bli det nya Silicon Valley. Att regeringen öppnade sitt EU-ordförandeskap i Kiruna, samtidigt som LKAB presenterade det största gruvfyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller, kan knappast ses som en slump.

Men om jordartsmetaller börjar brytas finns risken att samebyn Gabna klyvs mitt itu i ett område där rennäringen redan är hotad.

Den här typen av målkonflikter är något som framtidens ledare och hållbarhetsexperter kommer vara tvungna att hantera.

Det är inga lätta avgöranden som måste göras. 

Frågorna som en hållbarhetschef måste hantera handlar inte längre bara om miljöaspekter utan också om klimat, mångfald, demokrati, korruption och i förlängningen långsiktig affärsnytta. 

Det här gör att vi står mitt i ett paradigmskifte och behöver visionära och trygga ledare som arbetar inkluderande och strategiskt.

Det är också några av de många kompetenser som utmärker detta års hållbarhetschef, som utses i samarbete med Ledarna. De fyra hållbarhetschefer som under året utmärkt sig mest enligt Aktuell Hållbarhets jury var Jenny Fridh, Synsam, Elisabet Jamal Bergström, SEB Investment Management, Pär Larshans, Ragn-Sells, och Åsa Domeij, Axfood. 

Läs mer om finalisterna: De kan bli årets hållbarhetschef 

De fyra finalisterna var alla mycket kompetenta och fick juryn att våndas – men när argumenten knådats blev valet givet. Årets Hållbarhetschef är Åsa Domeij som framgångsrikt drivit förändring och tagit Axfood till en ledarposition inom hållbarhet. Så här säger hon själv om sin roll:

”En viktig del i rollen är att stimulera och entusiasmera samt övertyga om att hållbarhet är viktigt både för att rädda världen och för affären”.

Just hennes ledarstil var något som juryn fastnade för.

Åsa Domeij lyfter fram vikten av långsiktiga hållbarhetsprogram med tydliga mål och ansvariga inom organisationen. På en fråga från Aktuell Hållbarhet om vad hon är mest stolt svarar hon:

”Att bygga ett så stort engagemang inom olika delar av organisationen. Den förstärka ställning som hållbarhetsfrågorna fått inom kvalitetsavdelningen är väldigt strategiskt viktig. En annan sak är att Axfood vågar ta ställning i samhällsfrågor och deltar i debatten. För företag som driver aktivt hållbarhetsarbete räcker det inte med att förändra sin egen verksamhet. Det är också viktigt att driva på beslut inom politik och myndigheter. Näringslivet bör vara en pådrivare och inte en bromskloss”

I det sammanhanget lyfter Åsa Domeij fram att Axfood startat Hagainitiativet som särskilt viktigt för att visa politiker att näringslivet vill ha klimatbeslut.

Och när det handlade om målkonflikter tror hon att öka kunskapen är en viktig väg framåt

Nu hoppas vi på flera ledare som aktivt driver hållbarhetsagendan inom sina verksamheter och som vågar ta de tuffa, men nödvändiga, målkonflikterna.

Läs mer: Årets hållbarhetschef bytte politik mot påverkan

I årets jury ingick:

Mikael Salo (sammankallande), Di-gruppen

Andreas Miller, Ledarna

Angelica Lips da Cruz, ALDC Partnership

Andreas Follér, Scania (vinnare 2021)

Suzan Hourieh Lindberg, The Social Few

Tommy Borglund, Örebro universitet

Ylva Bergman, Aktuell Hållbarhet

 

Här är Sveriges bästa hållbarhetschefer genom tiderna:

2021 - Andreas Follér, Scania

2020 - Kaj Török, Max Burgers

2019 - Anna Denell, Vasakronan

2017 - Louise König, Coop

2016 - Claes Johansson, Lantmännen

2015 - Lena Hök, Folksam

2014 - Charlotta Szczepanowski

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev