Fredagskommentar
Kommentar: Hållbara Bolag 2022 tar sikte på risker
Publicerad: 11 november 2022, 09:57
Kartläggningen Hållbara Bolag 2022 fokuserar på bolagens hållbarhetsarbet med fokus på risk och styrning,
För femte året i rad har Lunds universitets, Dagens industri och Aktuell Hållbarhet granskat storbolagens hållbarhetsarbete. En tydlig trend är att bolagen tar allt mer allvarligt på hållbarhet, skriver Ylva Bergman, chefredaktör Aktuell Hållbarhet.
Ämnen i artikeln:
Hållbara AffärerI årets stora kartläggning av Hållbara Bolag står styrningen av bolagen, risk- och scenarioanalyser i centrum.
De senaste årens snabba förändringar har gjort oss alla mer medvetna om att krislägen plötsligt kan uppstå och slå hårt mot människor och företag, något som innan pandemin och kriget i Ukraina var betydligt svårare att föreställa sig. I dag lever vi i effekterna av dessa uppblossade kriser. Där brist på råvaror, matosäkerhet, inflation, stigande energipriser, ett allt varmare klimat och en ökad politisk osäkerhet, är några av effekterna.
Samtidigt har klimatforskare under en längre tid varnat för svåra konsekvenser av stigande temperaturer.
Förmågan att vara förberedd inför framtiden har blivit allt viktigare. Vår undersökning visar också att nio av tio bolag i dag kartlägger hållbarhetsrisker, vilket är en ökning mot tidigare år. Men ofta handlar det om risker som påverkar verksamheten i en nära framtid.
Läs mer här: Fyra storbolag – så jobbar vi med risker
Däremot har inte de mer komplexa, fördjupade scenarioanalyserna riktigt fått samma fotfäste inom bolagen. Scenarioanalyser beskrivs en metod för framtidsprognoser som kan påverka det ekonomiska resultatet. Skeenden som kan göra att företagen börjar tänka på ett annat vis. Exempelvis kan man föreställa sig en framtid där viktiga råvaror plötslig blir bristvaror, kanske har en skurkstat eller kriminella ligor kontroll över energin, eller avfallshanteringen, eller utnyttjar slavarbetare för dess framställning. Eller så lyckats vi verkligen stävja den globala uppvärmningen och hamnat på 1,5 grader, och behöver fundera på vad det då kan medföra för möjligheter – eller komplikationer. Företaget ska då förutse ett antal scenarior och fundera över hur man bör agera för att vara beredd för framtiden.
Läs mer här : Riskerna när storbolagen väljer bort scenarioanalyser
Om politiska ledare och företag tidigare tagit risk- och scenarioanalys på mer allvar hade vi förmodligen varit bättre rustade inför de kriser som vi har i dag.
En ständig lyckosam utveckling framåt, uppåt, är sällan en helt korrekt analys. Men människan tycks ha svårt att lära av sin egen historia.
En attack mot Nord Stream är exempelvis ett scenario som tidigt fördes fram till svenska beslutsfattare, enligt Dagens Nyheter. Men de säkerhetspolitiska riskerna som Totalförsvaret varnade för redan 2007 tystades ner.
En mer positiv trend i årets kartläggning är att riskmedveten ändå ökar och att en majoritet av de undersökta bolagen har infört eller är i färd med att införa hållbarhetsbonusar.
Det kan tolkas som att hållbarhet klivit in i hjärtat av många bolag och ett tecken på hur viktigt hållbarhetsarbetet blivit. EU:s taxonomi är också något som de flesta bolagen analyserat och som allt fler förbereder sig inför.
Det är just detta hållbarhetsarbete som vi vill belysa med vår kartläggning Hållbara Bolag 2022. Därför har vi valt att inte längre placera bolagens prestationer i någon inbördes rangordning, så som tidigare. Vinnare är ju alla de bolag som värdesätter sitt hållbarhetsarbete på riktigt.
Den 23-24 november är det dags för Aktuell Hållbarhets och Dagens industri konferens Hållbart näringsliv, på hotel Clarion i Stockholm. I år blir det för första gången en tvådagarsaktivitet, med fördjupande seminarium.
Välkommen!