Fredagskommentar
Kommentar: Regeringsfavoriterna ger bränsle för ändrade klimatambitioner
Publicerad: 17 februari 2023, 13:22
Behöver Sverige gå före i den gröna omställningen? Nja, inte inom alla områden, tycker professor John Hassler (till vänster). Kerstin Lundell var på plats när SNS höll seminarium. Foto: Amanda Lindgren/Dagens industri, Ninni Andersson/Regeringskansliet, Cornelia Jonsson
Sverige borde inte vara föregångare på samma sätt som förut eftersom det blir för dyrt och för att EU har tillräckligt bra mål. Det var argument som lyftes när SNS, en favorit bland tankesmedjor i M-kretsar, höll seminarium i veckan. Aktuell Hållbarhets Kerstin Lundell var där och lyssnade.
Ämnen i artikeln:
PolitikKanske borde Sverige trappa ner en aning vad gäller klimatet. Det var i alla fall vad som diskuterades under seminariet ”Hur klarar Sverige klimatomställningen?” hos tankesmedjan SNS, Studieförbundet näringslivet och samhälle i en lokal i centrala Stockholm, en kort promenad från regeringskansliet.
John Hassler ansåg att Sverige ska fortsätta gå före, men inte på samma sätt som förut. Ett sätt är system som minskar metanutsläpp i jordbruket, ett annat är upptag av koldixoid i skog och mark. Men värdet i att gå före sjunkit inom vissa områden, som till exempel mål för transporterna, efter att EU fattat så många avgörande klimatbeslut.
– Att Sverige går före har ett begränsat värde när EU är ikapp och gör tillräckligt, sa han.
Därmed verkar det vara dags att skippa det svenska målet för nettonoll år 2045 inom Sverige, och då även transportmålet med 70 procents minskning av klimatutsläppen till år 2030.
Och med det har han levererat argument till en regering som möjligtvis överväger just det, eftersom det är så likt vad stödpartiet Sverigedemokraterna förordar. SNS är inte vilken tankesmedja som helst utan har varit viktig för den förra moderatledda regeringen. Den dåvarande finansministern Anders Borg var en flitig gäst till exempel. John Hassler är inte heller vem som helst, utan en profilerad professor i makroekonomi vid Stockholms universitet, med inriktning på bland annat klimat.
Per Bolund, Miljöpartiet var även uppe på scenen ett tag. Han har själv varit med och drivit på utvecklingen både i Sverige och utomlands, bland annat som miljöminister. Han kunde berätta om betydelsen av att Sverige kunde berätta om sina ambitiösa satsningar och att det därmed blev lättare att få andra länder att haka på. Han menade till och med att om Sverige inte gått före hade EU kanske inte fattat de avgörande besluten.
– Allt det här hade inte hänt utan länder som Sverige som gått före och visat att klimatåtgärder går att kombinera med god välfärd, sa Per Bolund.
Att klimatåtgärder alls ska vidtas var det ändå inte mycket diskussion om. Med på mötet fanns även företrädare för näringslivet som höll med om att för deras del handlar det om omställning och inget annat. John Hassler sammanfattade läget vad gäller gröna affärer.
– Affärsmöjligheterna måste utnyttjas, annars får företag lägga ner.
Han ansåg att det inte behöver bli särskilt dyrt heller egentligen, om nu omställningen får dröja ett tag. Att ställa om på 30 år är inte så besvärligt, framkom det. Det är i det perspektivet som han menar att målet för Sverige inte är avgörande. Det är istället dags för andra länder att göra sitt.
– Svenska politiker bör med lock och pock få resten av världen att ställa om, sa John Hassler.
Frågan är vad Sverige kan locka med ifall tätpositionen överges. John Hassler föreslog att Sverige ska ska kunna visa att omställningen går att göra på ett bekvämt sätt.
Aktuell Hållbarhet frågade en av företagsföreträdarna på plats vad som händer om Sverige inte förblir en föregångare. Svaret blev att just nu gör det inte så mycket, för orderböckerna är redan fulla på grund av det som redan gjorts.
En fråga som kvarstår, är vad som händer med klimatet ifall det här går igenom.
Texten och rubrik har uppdateras från sänkta till ändrade klimatmål