måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Kommentar: Regeringskrisen bromsar inte EU-stormen

Publicerad: 23 juni 2021, 13:40

Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet. Foto: Gabriel Liljevall

Går du och funderar över om ett politiskt maktskifte skulle lyfta bort fokus från miljö-, klimat och andra hållbarhetsfrågor. Oroa dig inte.

Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerRapportera hållbarhetsriskerMiljöpolitik

MS


Det är stökigt i svensk politik just nu. Regeringen har fallit och med den också den 73 punktsöverenskommelse som präglat den svenska politiska agendan under mandatperioden. I överenskommelsen fanns ett flertal prioriterade frågor som ännu inte hunnit hanteras. På kort sikt kan detta få negativa effekter på miljö och omställningstakt.  

Den tsunamin av ny hållbarhetsreglering som nu är under framtagande inom EU kommer dock utgöra den största förändrande kraften de kommande åren. 

Taxnomin är under framtagande under stort politiskt drama. Samtidigt arbetas det intensivt med EU:s nya skärpta krav på hållbarhetsredovisning som kommer att standardisera rapporteringen och kräva att hållbarhetsinformation från företag blir reviderad och digitalt tillgänglig. Det blir tydligt vad som är väsentligt och inte för ett företag. 

På global nivå arbetas det just nu med en global standard för hållbarhetsredovisning som kommer att skapa jämförbarhet mellan bolag i hela världen.

Vi ser att samverkande och parallella processer formar finanssektorn till en katalysator för omställning.

En kvalificerad gissning är att allt om ett par år är fullständigt transparent och att finansfolket förstår, bedömer och värderar hållbarhet precis som finansiell prestanda.

Hur förberedd är ditt företag på det?

 

Läs mer:

CSRD och EU:s nya redovisningskrav - så påverkas ditt företag

Här är nyckeltalen för den planerade globala standarden för hållbarhetsredovisning

Analys: Det vet vi om den kommande globala standarden 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev