Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

När skärpt vattenlagstiftning får motsatt effekt måste regeringen agera

Publicerad: 18 september 2020, 12:38

Foto: Pikist

Våra vattendrag har varit laglöst land alltför länge. Nu är det dags för regeringen att föreslå en lagändring, och för riksdagen att ändra lagen.


Småskalig. Vatten. Kraft. Tre vackra ord som i kombination låter vackert, som hämtade ur en dröm om en grön framtid. Men från miljösynpunkt är småskalig vattenkraft oftast inte någon rolig historia, en liten turbin i ett vattendrag kan stå dag och natt, år ut och år in och hugga ihjäl akut hotade ålar och andra rara fiskar - samtidigt som eleffekten knappast märks. Ofta ger kraftverket inte ens några pengar, utan drivs i många fall som hobbyprojekt av entusiaster. På bekostnad av miljön.

Nu har det visat sig att personer som uppfört sådana här vattenkraftverk helt utan tillstånd, i ett fall så sent som 2010, och därför har blivit föremål för förundersökning om miljöbrott, nu får fortsätta driva kraftverket till följd av den nya lagstiftningen om vattenmiljö och vattenkraft som började gälla den 1 januari 2019. Orsaken är vad som ser ut som en lagstiftningsmiss.

Det omfattande lagstiftningspaketet beslutades dels för att bemöta EU-kommissionens klagomål på att Sverige är fullt av vattenkraftverk som helt saknar moderna miljövillkor. Medan alla andra miljöfarliga verksamheter i Sverige inte får bedrivas utan tillstånd och villkor enligt miljöbalken, så har vattenkraften haft en gräddfil och det skulle nu åtgärdas. Den andra saken som lagstiftningspaketet skulle lösa var att omsätta energiöverenskommelsen i verklighet. Där hade Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna kohandlat och i juni 2016 kommit överens bland annat om att miljöprövningen inte ska bli onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan.

Svenska kraftnät, Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten lanserade en snillrik plan som innebär att vattenkraftverk som är viktiga för reglerförmågan (läs stora kraftverk) ska slippa släppa igenom alltför mycket vatten, samtidigt som de stora kraftbolagen bekostar en miljöfond, som tar en stor del av kostnaderna för miljöprövningen. Vilket innebär att de stora kraftverken kommer slippa miljövillkor som orsakar alltför mycket produktionsförluster, medan de små kraftverksägarna får ekonomisk hjälp med prövningen. Planen klubbades i försomras av regeringen.

Omprövningen väntas ta två decennier och för att den inte ska bli mer betungande än nödvändigt för domstolarna sätter den här så kallade nationella planen en tidplan för prövningen, som ska ske samlat vattendrag för vattendrag. Lagen är utformad så att den som anmält sig till den nationella planen i tid ska slippa nya miljökrav tills det är dags, det skulle bli alltför många mål i domstolarna annars.

Problemet är bara att när lagstiftningen utformades så hamnade reglerna om att man får vänta med prövning om man är med i nationella planen i lag. Medan reglerna som säger att man måste ha ett grundläggande miljötillstånd för att komma med i nationella planen, dock ej miljövillkor, hamnade i förordning. Eftersom lag går före förordning räckte det att anmäla sig till den nationella planen i tid. Även om man helt saknade varje form av miljötillstånd för verksamheten.

I ett fall handlar det om ett vattenkraftverk som redan utreddes för miljöbrott, och som ligger i ett område som nu föreslagits som Natura 2000-område. I ett annat fall handlar det om ett kraftverk som enligt en intilliggande markägare orsakar en massa problem, som översvämmade marker, drunknade kor och uteblivet jordbruksstöd. Men domstolen står fast: Lag går före förordning. 

Nu är det dags för regeringen att föreslå en lagändring, och för riksdagen att ändra lagen. Våra vattendrag har varit laglöst land alltför länge.

Läs granskningen om vattenkraft i Aktuell Hållbarhet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.