måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Rigga segel i hållbarhetsstormen - Hur svårt kan det vara?

Publicerad: 1 oktober 2021, 09:55

Mikael Salo, avgående chefredaktör för Aktuell Hållbarhet. Foto: Pax Engström Nyström för Bonnier News/Bonnier Business Media.

I denna händelserika och spännande tid känns det både vemodigt och nästan dumdristigt att lämna rollen som chefredaktör för Aktuell Hållbarhet. Men jag lockas för mycket av utmaningen att rigga segel i den storm som nu blåser upp, skriver Mikael Salo.

Ämnen i artikeln:

Workshop hållbarhetParisavtalet

MS


Det återstår ett par timmar som ansvarig utgivare för Aktuell Hållbarhet, Sveriges största och ledande tidning om hållbarhet för proffs och beslutsfattare. Det är dags att skriva den sista krönikan som chefredaktör.

Jag har också kvar att hålla en workshop med rubriken ”Hållbarhetsstormen är här”. Vi är drygt tio personer från Bonnier News och Di-gruppen som tillsammans omvärldsspanar och analyserar de stora och starka förändringskrafterna som är i rörelse; i ett kollektivt försök att bli klokare kring den snabbrörliga materia som klimat- och hållbarhetsomställningen utgör. Vilka konsekvenser får fossilfria branschfärdplaner, ny ambitiös politik, grön, brun och röd EU-taxonomi, CSRD-lagstiftning och så vidare?

Vi konstaterar att implementeringen av Parisavtalet, den nya vågen av radikal klimataktivism, alarmerade extremväder och den faktiska implementeringen av globala mål skapar behov av ett nytt offensivt och handlingskraftigt hållbart ledarskap inom såväl politik som i näringsliv.

”Mycket fler målkonflikter nationellt såväl som internt i bolag.” 

”Är det rimligt att bolag gör avkall på avkastning under den period som de ställer om sina affärsmodeller?”

”Tusentals små och mellanstora företag kommer ställa frågan – hur ska vi ta fram en ny hållbar affärsstrategi?”

”Massor av nya finansiella produkter. Som indexfonder med hållbarhetsprofil.” 

”Biologisk mångfald är nästa stora fråga efter klimatet!” 

”Jag upplever frustration över att det mäts och bedöms fel saker i dag.”

”Global standard för hållbarhet snart på plats.”

Det är ett par citat från initierade redaktörer, experter och andra medverkande på mötet.

I denna händelserika och spännande tid känns det både vemodigt och nästan dumdristigt att lämna rollen som chefredaktör för Aktuell Hållbarhet. Men jag lockas för mycket av utmaningen att rigga segel i den storm som nu blåser upp.

Min efterträdare Ylva Bergman kommer på plats lite senare i höst och jag övertygad om att hon kommer att göra ett fantastiskt arbete och lyfta tidningen till nya nivåer. Den mycket erfarna redaktionen får också förstärkning i ytterligare i en namnkunnig erfaren journalist.

Jag tackar ödmjukast för förtroendet ni gett mig, redaktionen och tidningen, i alla dessa år och blir nu en av Aktuell Hållbarhets läsare.

Jag kommer att fortsätta arbeta med hållbarhet i Di-gruppen – men jag kommer också att ta mig an ett uppdrag som hållbarhetschef på ett börsnoterat bolag som behöver hjälp med hållbara strategier, ambitioner och mål. Jag kommer ägna all min tid åt att förstå hur seglen ska riggas bäst i den storm som är här. För hur svårt kan det vara?

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev