Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Två parallella krafter ställer om finanssektorn

Publicerad: 24 januari 2020, 11:14

Det råder febril aktivitet i finanssektorn som ska bli en katalysator för klimatomställningen. Två viktiga parallella rörelser är i full gång som på sikt kommer att förändra sektorn.


Arbetet med EUs ”sustainable finance action plan” löper på i oförminskad styrka. I den nya taxonomin definieras vad som är hållbart och inte i sju olika branscher. Taxonomin kommer över tid att belysa många finansiella produkters klimatpåverkan. Vilken den exakta effekten över tid blir återstår att se, men Danske banks utspel i går är intressant. Danske Banks anser bland annat att taxonomin i sig inte kommer att driva investeringar mot hållbara alternativ och att det finns andra delar av EU:s plan för hållbara finanser som är minst lika viktiga, och som ofta glöms bort.

Oavsett är taxonomin ett viktigt steg för att öka transparensen och förståelsen för finansiella produkters avtryck.

I mars i år kommer 2 300 finansaktörer att rapportera hur klimateffekterna påverkar verksamheten finansiellt. Det blir då obligatoriskt för organisationer anslutna till UN PRI att rapportera enligt TCFD:s rekommendationer.

Det innebär att tusentals aktörer ska rapportera hur klimateffekterna påverkar verksamheten finansiellt. För att göra detta på ett relevant och trovärdigt sätt krävs scenarioanalyser och kvalitativ, trovärdig och jämförbar data.

Arbetet med TCFD:s rekommendationer och inte minst metodiken för scenarioanalyser är dock fortfarande i sin linda. Den största utmaningen när hållbarhet ska sammankopplas till affär och finansiell prestation är just bristen på jämförbar data och djupare förståelse för hur klimatförändringen skapar förändringseffekter.

I dag är bolagens värderings- och bedömningsmetodik ofta affärshemligheter. Hur ett bolags hållbarhetsprestanda bedöms beror dels på informationsleverantör men också hur informationen värderas. Resultatet blir att bolagen kommer ut helt olika.

Det kommandet flödet av rapporter torde inledningsvis ge samma effekt som att skjuta prick med hagelgevär. Förhoppningsvis kommer några hagel att träffa rätt.

Oavsett är bollen satt i rullning. Nästa nummer av Aktuell Hållbarhet har tema hållbara finanser. Där kan du läsa mer.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.