tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar skatt

Naturskyddsföreningen: Dags för en grön skattereform

Publicerad: 27 april 2022, 09:46

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, efterlyser en svensk grön skattereform.

Det var länge sedan Sverige gjorde en översyn av skattesystemet. Nu behöver det rensas upp bland undantag och banas väg för en ny grön skattereform, det menar Naturskyddsföreningen i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidskattNaturskyddsföreningenVäxthusgaser

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Bort med undantagen för koldioxidskatt, en differentierad vägskatt, höjda kärnavfalls- och kväveoxidavgifter samt beskattning av motordrivna fordon och flygbränsle. Det är några av förslagen i en ny rapport som i dag presenteras av Naturskyddsföreningen.

”Vi befinner oss mitt i både en klimatkris och en naturkris. För att kunna lösa dessa kriser är det nödvändigt med en skattereform där principen om att förorenaren betalar tas på allvar. Skattesystemet behöver ha ett tydligt klimat- och miljöfokus”, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i en kommentar.

Det har nu gått många år sedan Persson-regeringen i början på 2000-talet genomförde vad de kallade en grön skatteväxling. Mycket har hänt sedan dess och undantag har införts. Nu är det dags att rensa upp och genomgöra en ny grön skattereform, det är Naturskyddsföreningens huvudbudskap. Resursförbrukning och föroreningar bör beskattas hårdare och skadliga subventioner fasas ut.

Det finns också fördelningspolitisk aspekt i de förslag som presenteras. Hushåll med höga inkomster har högst utsläpp av växthusgaser, vilket dock inte återspeglas i hur mycket dessa hushåll betalar i miljöskatter. Dessutom får företag skatterabatter men inte hushåll.

– Det är dags för politikerna att genomföra en grön skattereform. I vår nya rapport föreslår vi en rad nödvändiga och genomförbara förändringar, säger Karin Lexén i en kommentar.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev