söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar skatt

Svenska bolag bland de bästa att hållbarhetsredovisa skatt

Publicerad: 16 juni 2022, 08:42

KPMG har kartlagt hur nordiska börsbolag hållbarhetsredovisar sin skatt. Foto: Skärmdump

Det bästa bolaget i en ny skattegranskning var svenskt, men variationen är stor. Danmark är bäst på transparens, vilket har en förklaring.

Ämnen i artikeln:

FinlandSverigeDanmarkNorge

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Några av de svenska OMX-listade bolagen uppvisar den bästa redovisningen av skatt i Norden. Det framgår av en ny kartläggning som KPMG gjort av nordiska börsbolags efterlevnad av standarden för hållbar skatt, GRI 207. Samtidigt är variationen stor och vissa företag som påstår att de redovisar enligt standarden nämner den inte alls i sin hållbarhetsredovisning.

Att det inte är fler som redan börjat använda GRI 207 är inte så konstigt, eftersom den publicerades så sent som i början av 2021.

”Även om det är en minoritet av bolagen som börjat använda GRI 207 för sin hållbarhetsrapportering inom skatt, så visar trenden att vi kan förvänta oss en ökad andel redan till nästa rapportcykel. Vi har sannolikt bara sett början av rapporteringskravet kring hållbarhet inom skatt då det finns flera regulatoriska krafter som driver utvecklingen tillsammans med andra intressenter”, säger Maria Andersson, skattespecialist, partner och styrelseledamot på KPMG i Sverige, i en kommentar.

Överlägset högst andel företag som offentliggör sina skattestrategier, 96 procent, finns i Danmark och det förklaras av att deras riktlinjer påkallar transparens. Hälften av de svenska bolagen offentliggör sin skattepolicy, vilket är något högre än 44 procent i Finland och 32 procent i Norge.

Enligt KPMG finns det flera företag som uppfyller delar av GRI 207, men utan att företagen tycks vara medvetna om det.

Läs rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev