fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Aktivt hållbarhetsarbete ökar gruvbolags aktievärde

Publicerad: 19 augusti 2021, 09:33

Konstruktionsarbete i gruva. Foto: gece33

Gruvbolag med större transparens och fokus på hållbarhet presterar bättre och ger ökad avkastning.

Ämnen i artikeln:

GruvbrytningGruvor

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


De gruvbolag som rankas högt inom hållbarhet ger också den största avkastningen på börsen, visar en genomgång genomförd av konsultjätten PwC. I snitt är utdelningen tio procentenheter bättre än genomsnittet. Rapportförfattarna drar därmed slutsatsen att gruvbranschen generellt borde bli bättre på hållbarhetsfrågor för att få bättre lönsamhet och förbättra sina affärsmöjligheter.

Gruvnäringen har klarat av pandemin relativt väl och spår nu väldigt lönsamma år framför sig med rekordintäkter kommande år.

”Vi ser även att efterfrågan på mineraler som behövs för ny grön teknik kommer att sexfaldigas under de närmaste tjugo åren”, säger Martin Johansson, specialist inom stålindustri och gruvnäring hos PwC Sverige, i en skriftlig kommentar.

Bland annat därför menar konsultjätten att transparenta strategier med bland annat klimatåtgärder krävs för att attrahera investerare och kunna växla upp gruvbrytningen.

Inget svenskt gruvbolag är tillräckligt stort för att kvala in i undersökningen av världens 40 största gruvbolag. Bedömningen av gruvbolagens hållbarhet har gjorts utifrån publik information såsom årsredovisningar och finansiell data.

Läs PwC:s genomgång av de största gruvbolagen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev