måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Apple utökar användningen av förnybar energi i Europa

Publicerad: 4 september 2020, 09:52

Apples datacenter i Viborg kommer på sikt få hela sin energiförsörjning från lokalt producerad förnybar el. Foto: Apple

Sol och vind ska driva Apples nyligen färdigställda datacenter i Viborg. Det som ett led i en omställning som på tio år ska göra hela Apples verksamhet koldioxidneutralitet. Det sätter också press på bolagets europeiska underleverantörer.


BA


I somras presenterade Apple en plan för att uppnå koldioxidneutralitet till 2030 för den egna verksamheten, tillverkningskedjan och produktlivscykeln. Det innebär bland annat att alla bolagets leverantörer som är baserade i Europa måste gå över till förnybar energi.

Till exempel meddelade Varta, en leverantör baserad i Tyskland, den här veckan att all produktion för Apple nu sker med förnybar energi. Andra leverantörer till Apple som måste hitta förnybara energilösningar för sin produktion är exempelvis Henkel och Tesa SE i Tyskland, DSM Engineering Materials i Nederländerna, ST Microelectronics i Schweiz och Solvay i Belgien. 

Redan för fem år sedan lanserade Apple ett program för att hjälpa sina underleverantörer med omställningen och sedan programmet startade har 72 tillverkningspartner i 17 olika länder åtagit sig att använda 100 procent förnybar energi vid sin tillverkning för Apple.

Som en del i den här strategin ska Apples nyligen färdigställda datacenter i Viborg drivas helt med förnybar el. Det handlar om en 45 000 kvadratmeter stor anläggning som bidrar till att driva Apples App Store, Apple Music, iMessage, Siri och andra tjänster i Europa. 

Den förnybara energin ska på sikt helt och hållet produceras lokalt. Just nu byggs två av världens största vindkraftverk utanför Esbjerg som ska producera 62 GWh per år. Inte långt därifrån finns Skandinaviens största solcellsparker, i Thisted på Nordjylland. De båda vind- och solkraftsprojekten ska förse datacentret i Viborg med el. Apple är med och utvecklar i samarbete med European Energy.  

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev