söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Forskare: Därför är tajming så viktigt för företags omställning

Publicerad: 8 december 2021, 10:46

Jesko Schulte vid institutionen för strategisk hållbar utveckling vid BTH, menar att tajming är väldigt viktigt i företags hållbarhetsarbete.

Produktutvecklande företag gör klokt i att varken vara för snabba eller för långsamma i sin omställning. Forskarens tips är att hitta lösningar som kopplar ihop hållbarhetsaspekterna. Då bidrar företaget till omställningen samtidigt som det stärker företaget.

Ämnen i artikeln:

HållbarhetsriskerInnovation

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


För produktutvecklande företag är tajmingen i omställning till mer hållbara produkter väldigt viktig, enligt forskare vid Blekinge tekniska högskola. Långsamma företag halkar efter konkurrenterna och kan få problem att leva upp till lagkrav. Om företag ligger för långt framme finns risk att produkten blir för dyr med minskad efterfrågan som följd.

– Med dagens utmaningar som måste lösas finns ett guldläge för nya innovationer som tillgodoser människors behov på ett hållbart sätt. Men det gäller att jobba strategiskt och göra rätt saker vid rätt tidpunkt, det är väldigt viktigt med tajming, säger Jesko Schulte, doktorand vid institutionen för strategisk hållbar utveckling vid BTH, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt honom gäller det att lägga resurser på att utveckla produkter som säkerställer lönsamhet i dag men också konkurrenskraft i framtiden. Att utveckla produkter som ligger för långt före sin tid ger ingen bra återbetalning.

– Mitt tips är att hitta de lösningar som kopplar ihop alla hållbarhetsaspekterna. En vanlig missuppfattning är att vi måste balansera miljömässiga, sociala och ekonomiska faktorer. Men det tänket måste vi komma bort ifrån. Det handlar om att förstå hur vi kan arbeta med miljömässiga och sociala aspekter så att de driver lönsamhet. Då bidrar företaget till samhällets omställning samtidigt som det stärker den egna organisationen, säger Jesko Schulte.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev