Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

”Genom att öka antalet kvinnliga investerare får vi fler hållbara bolag”

Publicerad: 19 februari 2018, 09:53

Som investerare är kvinnor mer värderingsdrivna än män. Därför är det ett allvarligt hållbarhetsproblem att endast drygt 3 procent av alla partners i riskkapitalbranschen är kvinnor. Det menar Julia Reuszner vd för equity crowdfunding-bolaget Pepins.


Ämnen i artikeln:

Riskkapital

Riskkapitalbranschen är en mansdominerad bransch. Enligt 2017 års AllBright-rapport är endast drygt 3 procent av alla partners i branschen kvinnor, för investerarteamen utgör siffran 14 procent. Det här är ett problem ur ett jämställdhetsperspektiv men det får också konsekvenser för andra hållbarhetsfrågor, eftersom kvinnor är mer värderingsdrivna som investerare. Det visar en ny undersökning som genomförts av equity crowdfunding-bolaget Pepins. Efter att ha intervjuat 1019 svenskar om deras investeringsvanor drar Pepins slutsatsen att fler kvinnliga investerare skulle öppna upp möjligheter för fler, och mer hållbara och värderingsstyrda företag.

Pepins undersökning visar bland annat att 77 procent av kvinnor värderar hållbarhet högt, jämfört med 65 procent av männen. 7 av 10 kvinnor värderar jämställdhetsfrågor högt när de investerar i bolag. Bland männen är det mindre än hälften. Samtidigt visar undersökningen att kvinnor upplever att de har sämre kunskap om finansmarknaden än männen, och därför hellre sparar pengar på konton. 59 procent av män har erfarenhet av att äga börsnoterade aktier, jämfört med 36 procent av kvinnor. När det kommer till att äga aktier i onoterade företag har 18 procent av männen erfarenhet av detta, medan siffran för kvinnor är 7 procent. Julia Reuszner är vd på Pepins.

Varför är kvinnor mindre benägna att investera i riskkapital än män?
– Man kan ju ställa sig frågan vad som är hönan och vad som är ägget, men det man kan konstatera är att finansbranschen domineras av män, riskkapitalet domineras av män och väldigt många bolag har ju traditionellt sett varit styrda av män som naturligtvis utformar tjänster baserade på sina egna erfarenheter.

Varför är det viktigt att kvinnor investerar i aktier?
– Det här är en viktig jämställdhetsfråga, inte bara ur perspektivet att kvinnor måste ta ansvar för sin egen ekonomi långsiktigt och därmed kunna vilja och känna sig tillräckligt informerade för att investera i aktier. Men det är också en viktig fråga för att om kvinnor äger mer aktier får de mer inflytande över styrelser och det sprider sig även ner i organisationerna. Att jämställa ägandet är viktigt för att jämställa maktbalansen i näringslivet i största allmänhet.

Hur kan man få till den här förändringen?
– Man måste underlätta för kvinnor, och informera kvinnor om hur man gör så att de kan vara med och engagera sig och ta ansvar. Crowdfunding är ett exempel på en ganska fantastisk produkt som gör det väldigt enkelt att göra investeringar och  faktiskt vara med och påverka men hela näringslivet måste vara med och förändra den här situationen.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Riskkapital

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.