lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Hallå där Erik Martinsson, Svea Solar, som dragit in miljarder från riskkapitalbolaget Altor: ”Solenergi är väldigt lönsamt”

Publicerad: 27 maj 2022, 07:34

Erik Martinsson ser framtiden an med tillförsikt: Vårt mål är att vara ledande aktör i Europa inom två år.” Foto: Maria Cruseman

Erik Martinson är vd för solcellsinstallatören Svea Solar som nyligen tog in miljardbelopp från riskkapitalbolaget Altor.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogasSolcellerSolcellssystemSolenergiSolkraft

JF


Vad ska ni använda pengarna till?
– Framför allt för att driva vår tillväxt. Vi växer kraftigt i Tyskland och Spanien, men även i Nederländerna och Belgien. Vårt mål är att vara en ledande aktör i Europa om ett till två år och vi siktar på att gå från 770 anställda i dag till runt 5 000 inom en femårsperiod.

Erik Martinson och medgrundaren Björn Lind startade Svea Solar så sent som 2014. Det snabbväxande företaget, som inte ens existerade för tio år sedan, innehar i dag ledartröjan på den svenska marknaden för solcellsinstallationer och stärker samtidigt sina positioner runtom i Europa. Förra året nådde bolaget också sitt mål om en miljardomsättning.

– Vi har fokuserat väldigt mycket på att göra det enkelt för kunden, säger Erik Martinson om vad som varit nyckeln till framgångarna.

Vilka andra målsättningar har ni satt upp för de kommande åren?
– Vi ska nå en omsättning på 15 miljarder kronor till 2026, det är en skarp målsättning vi jobbar mot.

Vilka hinder ser du på vägen?
– Vi måste rekrytera väldigt många bra personer och talanger i olika länder, fortsätta utveckla våra medarbetare inom bolaget och se till att de stannar. Det kommer att vara helt vitalt.

Vad är fördelarna med solkraft jämfört med andra förnybara alternativ?
– Först och främst är solenergi väldigt lönsamt eftersom det är en av de billigaste energikällorna att starta upp och bygga ut. Samtidigt ligger vind- och vattenkraftverk ofta långt bort från fabriker och bostäder medan du kan placera solenergi väldigt nära eller direkt på hustaken. Det minskar kostnaderna för elnät, som i sig kan vara en begränsande faktor.

Under 2021 väckte en rapport om solenergibranschen – som den amerikanska konsultbyrån Horizon Advisory stod bakom – stor uppmärksamhet. Den visade att tillverkare av solpaneler samarbetade med den kinesiska regimen och hämtade arbetskraft från statliga arbetsmarknadsprogram i Xinjiang- provinsen som kopplats till tvångsarbete.

I februari lade EU-kommissionen i sin tur fram ett lagförslag som ska göra europeiska storbolag skyldiga att kontrollera sina leverantörer.

Hur arbetar Svea Solar med att begränsa hållbarhetsriskerna i leverantörsledet?
– Först vill jag säga att vi välkomnar det arbete som bedrivs inom EU för att stärka den här typen av kontroller. Vi jobbar väldigt nära de tillverkare vi anlitar, men även med Svensk Solenergi för att driva på det här arbetet. Sedan tror jag att det är viktigt att vi bygger upp en egen leverantörskedja inom EU – från gruva till färdig produkt. Det pågår flera initiativ, men det här tar tid. Vi jobbar tillsammans med andra aktörer för att stötta det arbetet.

Letar kompetens

Namn: Erik Martinson.

Ålder: 34 år.

Utbildning: Civilingenjör, industriell ekonomi – Linköpings universitet.

Viktigaste frågan för Svea Solar just nu: ”Det är att attrahera medarbetare med rätt kompetens för att vi ska kunna växa i den takt vi har som mål att göra.”

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev