fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Hållbara Bolag - nu börjar årets rankning

Publicerad: 24 maj 2021, 14:49

Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Foto: Lars Jansson

Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet fortsätter att ranka börsbolags hållbarhetsprestationer. Arbetet med 2021 års upplaga av Hållbara bolag är nu i full gång.


MS


I fjol låg fokus i rankningen på hållbarhetsrisker, men i år breddas rankningen igen.

– I fjol hade vi fokus på hållbarhetsrisker och scenarioanalys. Det visade sig att bolagen har mycket kvar att göra inom detta område. Därför lyfter vi in detta som en ny kategori i årets bolagsrankning, säger Susanne Arvidsson.

Rankningsmodellen har utvecklats med hjälp av ett advisory board och består dels av en rapport- och hemsidestudie fokuserad på hur bolagen arbetar med hållbarhet och dels av en enkät som nyligen gått ut till de cirka 150 bolagen som rankas i år.

– Ambitionen är att pusha våra svenska bolag till att ta tätpositionen inom de olika hållbarhetsarenorna. Detta tror vi görs bäst genom att lyfta goda exempel som fler kan inspireras av, säger Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet som genomför rankningen. 

Vilka trender ser du i näringslivet vad gäller hållbarhet just nu?

– Många har börjat få upp ögonen för att tillgången till kapital och därmed även kostnaden för kapital framöver kommer att bero på hur bolaget presterar på hållbarhetsområdet. Det är nytt och kommer att skaka om ordentligt. Just denna effekt är lagstiftarna ute efter när de försöker att utveckla regelverk som främjar en omdirigering och accelerering av kapitalflöden mot hållbara investeringar, säger Susanne Arvidsson.                     

Vad upplever du är bolagens största utmaningar just nu?

– Det kommer mycket ny reglering  och lagstiftning, som den reviderade hållbarhetsredovisningslagen och EU taxonomin, som bolagen måste anpassa sig till.  Detta att  vi går in i en ny intensifierad lärprocess där det är viktigt att växla upp tempot för att inte tappa gentemot konkurrenter, säger Susanne Arvidsson.               

Vad ser du mest fram emot i årets rankning?

– Vi är nyfikna på om den positiva utveckling som vi noterade 2019 håller i sig. Flyttar bolagen fram sina positioner och har de förbättrat sina hållbarhetsprestationer? frågar Susanne Arvidsson retoriskt.

Rankningen Hållbara bolag 2021

Rankningen genomförs nu för fjärde året i rad. De sju kategorierna som är i fokus är antikorruption, personal, SDG- och hållbarhetsstrategi, klimat och miljö, standards och certifikat, hållbarhetsrisker och scenarioanalys och övrigt.  Det är cirka 150 bolag som ingår i rankningen som består av en rapport- och hemsidestudie samt en enkätstudieenkät som går ut till samtliga bolag. 

Rankningsmodellen utvecklas med hjälp av ett advisory board bestånde av experter och representanter från exempelvis Vinnova, SFF, Tillväxtverket, FAR, Swesif, Sida, med flera. Rankningens advisory board leds av Susanne Arvidsson som är docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Resultatet presenteras i oktober månad i Aktuell Hållbarhet och Dagens industri samt sätts i fokus på konferensen Hållbart näringsliv i november.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev