onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Hållbara bolag 2020: ”Fokus på risk och omställningsförmåga”

Publicerad: 16 juni 2020, 14:04

Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet.

Foto: Håkan Röjder

Rankningen Hållbara Bolag 2020, som genomförs för tredje året i rad, får i år fokus på riskhanterings- och omställningsförmåga samt Covid-19.


Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Sex branscher och cirka 140 börsbolag kommer att inkluderas i årets rankning, som blir den tredje upplagan.

– Förmågan att ställa om, innovera, hantera hållbarhetsrisker och fånga de nya affärsmöjligheterna blir allt mer centralt för bolags framtida konkurrenskraft och för att vi ska nå uppsatta klimat och hållbarhetsmål, säger Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet som utvecklar rankningsmodellen och genomför rankningen i samarbete med Dagens industri och Aktuell hållbarhet.

Omställningen påverkar och kräver riskhantering och utveckling av affärsstrategier, affärsmodeller och värdekedjor och det är vad årets rankning sätter fokus på.

– Samtidigt befinner vi oss i en mycket speciell situation med Covid19-krisen och vi kommer även att studera hur bolagen strategiskt och praktiskt hanterat krisen, säger Susanne Arvidsson, som förtydligar att detta dock inte blir en del av själva rankningen utan utgör en bakgrundsbild.

– Syftet är att se om den extraordinära situation vi befinner oss i har medfört att bolagen utvecklar färdigheter när det gäller att snabbt byta fokus och främja en snabb omställning. Dessa färdigheter är viktiga i vår gemensamma utmaning att ställa om till hållbar utveckling.

Rankningen består av studier och analyser av bolagens kommunikation samt en enkätstudie. Lunds universitet har i år i dialog med en utökad rådgivande kommitté tagit fram en rankningsmodell som mäter och bedömer bolagens förmåga att ur olika perspektiv hantera risk, innovation och omställning.

– Feedbacken från bolagen som ingår i rankningen är överlag mycket positiv. De vill gärna delta för att förstå hur de bättre kan arbeta med affärskritiska hållbarhetsfrågor. Vi har redan fått många frågor om när årets enkät skall skickas ut. Detta intresse tolkar vi som mycket positivt i en tid då allt är upp och ner” säger Susanne Arvidsson.  

I veckan kommer de börsbolag som ingår i rankningen att få en enkät. Rankningen kommer att vara klar i oktober 2020.

Fakta: Hållbara bolag 2020

Rankningen får i år fokus på omställnings- och riskhanteringsförmåga och omfattar ca 140  bolag i branscherna kapitalvaror, konsumtionsvaror, material, dagligvaror samt banker och investmentbolag. Rankningen tas fram i dialog med en rådgivande kommitté med över tio experter och representanter från organisationer som exempelvis FAR, Swesif, SFF, Vinnova och Tillväxtverket. 

Syftet är att bidra med insikter kring näringslivets hållbarhetsarbete

och förståelse för hur frågorna kan och bör hanteras för att lyckas med omställningen mot mer hållbara organisationer.

Resultatet kommer att presenteras i oktober 2020 i Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och även i form av en rapport samt på konferensen Hållbart näringsliv i november. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev