söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Hållbara bolag 2020: Pandemin sätter fart på bolagens hållbarhetsarbete

Publicerad: 12 november 2020, 08:15

I stället för att bli ett bakslag för klimatarbetet blev pandemin den andningspaus många bolag behövde för att ställa om, enligt undersökningen Hållbara bolag.


JS

Jenny Stiernstedt


Krympande vinster och desperata besparingsåtgärder har blivit vardag för många svenska börsbolag i pandemins spår. Men på hållbarhetsområdet har man ännu inte tvingats backa, enligt en stor enkätundersökning i samband med rankningen Hållbara bolag som Aktuell hållbarhet genomför tillsammans med Dagens industri och Ekonomishögskolan vid Lunds universitet.

Hela 62 procent av de 89 bolag som besvarat enkäten anger att deras vinster minskat till följd av pandemin. Mer än hälften har även tvingats permittera personal.

Trots det uppger 69 procent av bolagen att de ser krisen som en chans att ställa om mot ett mer hållbart arbetssätt. 24 procent uppger att de ökat sitt fokus på hållbarhet i samband med pandemin, och 11 procent att de ökat sina investeringar på området.

”Det här stämmer med hur vi på Tillväxtverket uppfattar situationen. Förutsatt att man har resurser och kapacitet att ställa om så är det många som passar på att skruva på sin affärsidé i en mer hållbar riktning”, säger Annika Rosing, enhetschef för miljö och innovation på Tillväxtverket.

Vad är det ni ser att man främst tar tag i?

”Min uppfattning är att det är väldigt mycket klimat just nu. Många företag ser ett stort behov av att ställa om ur ett miljöperspektiv. När ordergången går ner får man tid över till annat. Under högkonjunktur, då man levererar allt vad tygen håller, är det svårare att tänka på en förändring.”

49 procent av bolagen i enkäten tror att de förändringar som nu genomdrivs blir permanenta. Och en rad hållbarhetschefer Di pratat med är överens om den positiva utveckling som nu sker, med ett ökat fokus på hållbarhet, har kommit för att stanna.

Är det skillnad mellan tanke och handling?

”Så är det alltid. Först måste tanken landa, sedan mogna och därefter kan man börja göra något åt det – förutsatt att omständigheterna är de rätta. Jag uppfattar att många har strategier för och planer på ett ökat hållbarhetsarbete, vilket är ett första steg”, säger Annika Rosing.

Läs mer om rankningen Hållbara bolag

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev