Hållbara bolag
Hållbara bolag: Innovationsledning viktig faktor i hållbarhetsarbetet
Publicerad: 3 november 2020, 08:28
Bild 1/2
Omställning kräver innovation, vare sig det handlar om coronakris eller klimatkris. I årets undersökning Hållbara Bolag togs innovationsfrågorna upp med börsbolagen för första gången.
Många menar att coronakrisen kan ses som en liten förövning för den klimatkris som kommer att eskalera framöver. Vid sidan av själva rankningen tar årets enkätundersökning om hållbara bolag därför även tempen på hur coronakrisen påverkat hållbarhetsarbetet. Det handlar bland annat om förmågan till innovation.
För ett år sedan kom en ny ISO-standard för innovationsledning. Magnus Karlsson både forskar i innovationsledning på KTH, har varit med och tagit fram den nya vägledningsstandarden för innovationsledning ISO 56002 och är konsult i innovationsledning på företaget Amplify. Enligt honom är innovationsledning ännu ett relativt omoget område.
– Innovation har hittills varit lite ”magi” och inte haft speciellt mycket struktur på många företag. Det har varit svårt att sätta fingret på vad det egentligen är. Det kommer bli lättare nu när det finns en ledningssystemstandard, säger han.
Enligt Magnus Karlsson är kopplingen mellan innovation och hållbarhet självklar.
– Kunskapen om ett effektivt förnyelsearbete är i högsta grad relevant för hållbarhetscheferna. De kanske inte kan göra allt jobbet men de måste förstå förutsättningarna, säger Magnus Karlsson.
Den nya vägledningsstandarden hjälper företag att sätta upp ett systematiskt innovationsledningsarbete som byggs upp stegvis och omfattar hela organisationen.
– Man måste ha ett helhetsperspektiv. Det är flera saker som hänger ihop, till exempel en bra omvärldsbevakning, en strategi som pekar ut den riktning man vill gå och en företagskultur som gynnar förnyelse. De sakerna beskrivs i ett ledningssystem för innovation. Det fina är att det är kompatibelt med miljöledningssystem och kvalitetsledningssystem, säger Magnus Karlsson.
Hamnar det här ledningssystemet på hållbarhetschefens bord eller får vi innovationschefer?
– I bland hamnar det hos teknikchefen, ibland hos strategichefen, ibland hos vd:n själv, ibland hos marknadschefen och ibland måste man utse en innovationschef. I dag finns det innovationsledare på olika nivåer i organisationer, men det är ännu inte en fullt etablerad roll.
Glenn Gran är områdesledare på innovationsmyndigheten Vinnova och medlem i styrgruppen för rankningen Hållbara bolag.
– Man diskuterar ofta vd:ns och ledningens betydelse för innovation och omställning, men man glömmer ofta styrelsen, säger han.
Enligt honom behöver styrelser bli mer innovationsfrämjande och tillsättningen av styrelser professionaliseras för att få in olika perspektiv. Han menar att styrelsens förmåga att lyfta blicken och främja innovation är avgörande för många företags överlevnad.
Se filmen där Magnus Karlsson berättar om den nya standarden för innovationsledning och vad den betyder för hållbarhetschefer.