Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Han ska leda ny branschorganisation för hållbara företag

Publicerad: 13 mars 2017, 07:14

Nu startar den nya branschorgansiationen Gröna Städer som vill företräda alla företag med hållbara produkter och tjänster. Sebastian Navab blir organisationens generalsekreterare.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

I fredags kom beskedet om en ny tvärsektoriell branschorganisation som ska driva de frågor som är gemensamma för många företag inom hållbarhetsbranschen. Sebastian Navab är generalsekreterare för Gröna Städer som den nya organisationen heter. Han har tidigare jobbat med kommunikation, bland annat som presschef på Riksdagen och som kommunikationssamordnare hos tidigare statsminister, Göran Persson, och drivit flera public affair– och påverkansbyråer. I höstas fick han i uppdrag att undersöka hållbarhetsbranschens möjligheter att samarbeta kring bla export, upphandlingsfrågor och innovation.
– När vi började titta på det här kom vi fram till att det inte fanns någon  branschorganisation som representerade samtliga aktörer inom hållbarhetssektorn. De existerande organisationerna var mer inriktade på sin specifika produkt eller tjänst men hållbarhet är ju något som sträcker sig över flera branscher. Flertal producerande företag med inrikting på hållbara produkter bestämde sig för att starta en organisation för alla bolag och aktörer som arbetar med dessa produkter. Det skulle inte bara vara ett nätverk eller en plattform. Det skulle vara en branschorganisation som fungerar som språkrör för hållbarhetsbranschen och som bla kan föra en kontinuerlig dialog med myndigheter och politiken.

Vilka är de gemensamma utmaningarna för vitt skilda branscher som exempelvis avfall och energi?
– När vi har tittat på det här har vi identifierat minst 16 olika branscher som arbetar inom hållbarhetsområdet. Det är allt ifrån fastigheter och it, till livsmedel, energi och infrastruktur. Varje bransch är unik. Gröna Städer är inte tänkt att ersätta befintliga branschorganisationer på något sätt, snarare ska vi komplettera branschorganisationerna genom att driva gemensamma frågor som rör tex upphandling, innovationssatsningar och export men med tydlig fokus på hållbarhet. När det gäller exempelvis upphandlingar så vet vi att det ofta finns ambitiösa mål men utfallet blir inte alltid som det borde bli. Här kan det handla om enkla lösningar där vi kan hjälpa till med utbildning och information för att det ska bli lättare för kommunerna att följa sina politiska ambitioner. Många mindre aktörer tvekar inför att vara med i upphandlingar eftersom de saknar den kompetens och de resurser som krävs. Hur kan vi stötta dem med rådgivning och hitta de synergieffekter som krävs för att de ska kunna delta i upphandlingar? En annan utmaning som är gemensam för hållbarhetsbranschen är behovet av en innovationspolitik som tar till vara på innovativa entreprenörer och upptäckter. Hur kan vi i dialog med politiken forma framtidens innovationspolitik som bejaka och främjar dessa entreprenörers visioner och arbete.

Vilken kommer att bli din första uppgift som Generalsekreterare?
– Min första uppgift har varit att sätta organisationen på plats. Det är något som vi jobbat med flera personer sedan i höstas. Nu efter lanseringen startar aktiviteterna. I samarbete med Svenska Mässan kommer vi att vara tydligt aktiva på flertal mässor. Vi har redan planerat antal seminarier och konferenser och den typen av verksamhet under året,  men det viktigaste nu är att titta på hur vi konkret kan hjälpa våra medlemmar med exempelvis, upphandlings och – exportstöd. Vi kommer att börja med att göra ordentliga undersökningar bland företag för att se vilka frågor som intresserar dem och var behoven finns.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.