Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Handelsprofessor: Upp till bevis alla hållbara och goda företag

Publicerad: 18 mars 2020, 10:27I ett facebookinlägg som delats tusentals gånger reflekterar Micael Dahlen, författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, om corona-pandemin, och menar att det är nu som ekonomisk hållbarhet prövas på riktigt.


Micael Dahlen skriver att han förskräcks av alla rapporter om att pandemins dramatiska följder är dåligt för ekonomin. 

”Det är helt feltänkt, det är ekonomins jobb att gå dåligt i en så här svår tid. Ekonomins funktion är att hjälpa samhället och oss alla, överbrygga tid och rum, balansera goda och svåra tider. Just nu ska ekonomin låna från den goda tid som varit innan och från den goda tid som kommer sen för att hjälpa oss igenom den svåra tid som är nu. Den höga BNP:n som ständigt eldas på har inget annat värde än att säkra vår välfärd, den ska göra att vi har råd att vara omtänksamma. En hög BNP, vilket vi har, ska bromsa och backa i kris.”, skriver Micael Dahlen och resonerar vidare om vad som är hållbart företagande på riktigt.  

”Jag bekläms när jag hör om miljardföretag med miljardärägare som varslar. Det är kortsiktigt och felaktigt tänkt. Att värna människors hälsa och möjlighet att försörja sig är en fråga om hållbarhet lika mycket som att värna klimatet. Vi har alla ett ansvar att vara omtänksamma och bidra efter bästa förmåga. Upp till bevis, alla företag som säger sig vara hållbara och goda.”

Han fortsätter med att slutligen kommentera börsernas djupdykning: 

”Hållbarhet är att värna människors besparingar. I finanskrisen efter 2008 krävde och fick bankerna oförtjänt hjälp. Kanske är det dags att de gör sig förtjänta av den nu, att de visar omtanke och ger tillbaka av sina jättemarginaler och vinster?” 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.