fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Hon har tagit fram flera verktyg för hållbar produktutveckling

Publicerad: 2 juni 2022, 09:32

Matilda Watz, forskare vid Blekinge Tekniska Högskola.

Forskarna har kartlagt produktutvecklingen och har fått en rätt så god bild av hindren för en hållbar produktutveckling. Nu finns ett antal verktyg för att åtgärda problemen.

Ämnen i artikeln:

Små- och medelstora företagForskningIndustri

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I dag försvarar Matilda Watz sin avhandling vid Blekinge Tekniska Högskola. I sin forskning har hon har tagit fram en rad verktyg som kan hjälpa företag att identifiera och åtgärda problem med att integrera hållbarhet i kravsättning.

– Vi har en rätt så god bild av problemen industrin behöver arbeta med för att ställa om till hållbar produktutveckling. Det handlar framför allt om att få med ett brett hållbarhetsperspektiv tidigt i kravsättning och att se till att de som fattar besluten har kunskap och mandat att välja de mest hållbara lösningarna, säger Matilda Watz, forskare vid gruppen för hållbar produktutveckling, till Aktuell Hållbarhet.

Ett av verktygen som hon tagit fram hjälper företag att identifiera åtgärder för att anpassa sin kravsättning för hållbar produktutveckling. Ett annat syftar till att medarbetarna ska få en gemensam och djupare bild av vad hållbarhet innebär inför kravsättning i produktutvecklingens tidiga faser.

Forskningen har utgått från stora och medelstora företag, men verktygen kan även användas i mindre företag. Verktygen är ännu inte tillgängliggjorda, men genom att kontakta forskningsgruppen går det att få ta del av dem redan nu. 

Sitter ni forskare på lösningarna till en mer hållbar produktutveckling?
– Det finns såklart många företag som gör ett lysande jobb utan vår inblandning, men vår forskning har bidragit till att hjälpa de företag som vi samarbetat med, säger Matilda Watz.

Läs avhandlingen

Läs mer om gruppens forskningsprojekt 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev