onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Invasion av Ukraina ställer nya krav på hållbarhetschef: ”Uppvärdera demokratifrågan ”

Publicerad: 25 februari 2022, 10:16

Bild 1/2  Rysslands invasion av Ukraina ställer nya krav på hållbarhetschefer, enligt Tommy Borglund. Foto: Tomas Ragina/Getty.

Rysslands invasion av Ukraina ställer nya krav på hållbarhetschefer, enligt Tommy Borglund på tankesmedjan Forever Sustainable. Han vill se fler företag verka för och uttala sitt stöd för demokratin.

Ämnen i artikeln:

CsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

KT

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Tankesmedjan Forever Sustainable publicerade under torsdagen ett upprop till företag om att stå upp för demokrati och frihet, med anledning av invasionen av Ukraina. 

Tommy Borglund, forskare inom hållbarhet på Center för Sustainable Business vid Örebro universitet, är den som författat inlägget. Han uppmanar nu företag och hållbarhetschefer att uttala stöd för Ukraina och demokratin.

– Det är oerhört viktigt att delta i att bilda ett opinionstryck, säger han.

Företag behöver nu dels förhålla sig till EU:s sanktioner, men också ta egna kontakter med affärsparters i Ryssland och uttala sitt stöd för Ukraina, menar Tommy Borglund. Vissa affärsrelationer kan behöva avslutas. Det är dock inte det ryska folket som är ansvariga för situationen, utan ansvaret ligger hos den ryska regimen, poängterar han.

– Det blir en avvägning hur man markerar sin motvilja mot kriget och samtidigt värnar om sina relationer med de människor man jobbar med i Ryssland.

Historiskt har demokrataspekten haft en central roll i företagens CSR-arbete, men på senare tid har den hamnat i skymundan för andra stora frågor som klimat och mänskliga rättigheter. Situationen i Ukraina visar dock att den behöver uppvärderas, enligt Tommy Borglund.

– Det är dags att ta fram demokratifrågan igen. Jag tycker det är rimligt att hållbarhetschefen driver frågan och att man som företag arbetar för att stärka demokratin på de olika marknader där man är verksam, säger han.

– Om vi inte agerar mot anti-demokratisk utveckling skapar det en jättestor fara, dels för hela samhället men också för företagens affärsmöjligheter och ekonomier.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev