Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Johan Forsell, vd på Investor.

Foto: Investor

Investor: ”Här passar exempelvis oljebolag av klimatskäl inte in”

2020 petades Investor från förstaplatsen som mest hållbara investmentbolag i Di:s rankning av Kinnevik. Men i årets upplaga över de mest hållbara företagen är Investor åter högst på tronen i kategorin för investmentbolag.

Publicerad: 25 oktober 2021, 19:01

Kim Lundin

kim.lundin@di.se

Stort fokus på hållbarhetsfrågor har bidragit till att Investor blivit ett av Sveriges mest framgångsrika och värdefulla företag. Det anser vd Johan Forssell som ser en ”stor potential” för värdeskapande både för investmentbolaget och dess portföljbolag genom bland annat de nya tuffare klimatmål som Investor nu sjösätter.

– Det är väldigt glädjande. Hållbarhetsfrågorna har vi jobbat med länge och de är numera helt integrerade i vår affärsmodell att investera i företag och aktivt bidra till företagens långsiktiga framgång, säger Johan Forssell, vd för Investor.

”Vi bedömer att hållbarhet är en förutsättning för att våra portföljbolag ska bli eller förbli bäst i sina respektive områden.”

Det är i stor utsträckning via styrelserna i portföljbolagen som Investor bedriver sitt hållbarhetsarbete. 

– Vi sitter i styrelsen i en mängd bolag. Och vi jobbar aktivt och systematiskt för att bidra till att de prioriterar och har ledande positioner även inom hållbarhetsområden som klimat, affärsetik och mångfald, säger Johan Forssell. 

– Vi kan också bidra med kunskap, inspiration och även öppna för samarbeten mellan bolagen i vårt unika nätverk.

Mer hållbar gruvdrift står i fokus för ett hållbarhetsrelaterat samarbete som involverar flera av Investors största portföljbolag.

– Ericsson, ABB och Epiroc jobbar alla med sikte på att försöka bidra till gruvdrift som är koldioxidneutral, mer kostnadseffektiv och dessutom säkrare för personalen. Det är ett lysande exempel där hållbarhet och stora affärsmöjligheter går hand i hand, säger Johan Forssell.

Investor har i huvudsak ett affärsdrivet förhållningssätt till hållbarhet, enligt koncernchefen.

– Vi bedömer att hållbarhet är en förutsättning för att våra portföljbolag ska bli eller förbli bäst i sina respektive områden. Och vi är övertygade om att företag som integrerar hållbarhet i sina verksamheter och affärsbeslut kommer att vara mer framgångsrika, säger Johan Forssell. 

Investor har sedan det grundades av familjen Wallenberg 1916 vuxit till en jätte. Det gäller såväl i ekonomiska termer som genom inflytande i näringslivet genom ägandet i en lång rad storbolag både på och utanför börsen. Astra Zeneca, Atlas Copco och Electrolux är ytterligare några i raden av svenska och europeiska företagsjättar där Investor är storägare. 

Stiftelser knutna till familjen Wallenberg är största ägare. Men med totalt över över 450.000 ägare är Investor en av de mest populära svenska aktierna bland såväl institutionella förvaltare som småsparare. Och de kan glädja sig åt att Investors aktie de senaste åren stigit kraftigt. Börsvärdet ligger nu runt 600 miljarder kronor. 

I september beslutade Investors styrelse om nästa steg genom skärpta klimatmål. Målet är nu att nå nettonollutsläpp som bolag 2030. Och att minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent till 2030 (med 2016 som basår) för Investors aggregerade portfölj av bolag. 

Beslutet motiveras bland annat med att näringslivet har en avgörande roll för att motverka de accelererande klimatförändringarna.

– Våra nya mål är i linje med att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer, säger Johan Forssell. 

– Men att accelerera klimatarbetet är också viktigt för våra företags långsiktiga konkurrenskraft och ytterst för att skapa långsiktigt värde. Konkret handlar det exempelvis om att sänkta klimatutsläpp ofta leder till ökad effektivitet, sänkta kostnader och ökad lönsamhet.

Påverkar er syn på hållbarhet vilka bolag ni investerar i?

– Absolut. Innehaven måste ligga i linje med bland annat vår syn på hållbarhet. Här passar exempelvis oljebolag av klimatskäl inte in. I stället har vi mycket fokus på bland annat läkemedel, hälsovård, digitalisering, teknik och elektrifiering.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Läs också:

Läs Hela listan: Hållbara Bolag 2021 

 

Läs ”Frågor och svar om rankningen Hållbara bolag 2021” 


Kategori Material och totalvinnare: Stora Enso
Kategori Konsumtionsvaror: Bonava
Kategori Dagligvaror: Essity
Kategori Kapitalvaror: Skanska
Kategori Banker: SEB
Kategori Banker: Swedbank
Kategori Investmentbolag: Investor 

 

Läs intervju med Susanna Arvidsson som leder arbetet med rankningen 

 


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.