Hållbara bolag
Koen Thewissen: Därför agerar inte människor på klimatlarmen
Publicerad: 23 november 2022, 15:50
Koen Thewissen medverkade på årets upplaga av konferensen Hållbart näringsliv. Foto: Faksimil
Varför agerar vi inte när vi får all kall klimatfakta presenterad på bordet? Beteendedesignern Koen Thewissen har svaren.
Det är motsägelsefullt – vi människor får fakta i en fråga men väljer ändå att inte agera. Inte minst gäller det klimatkrisen, där forskningen larmar om en dyster samtid och ännu dystrare framtid, om vi inte agerar nu. Vad håller egentligen människor och företag tillbaka?
– Om informationen är tydlig och utan frågetecken så borde det ju också innebära att intelligenta människor använder den, analyserar och agerar. Så blir det dock oftast inte. Även när människor har tillgång till perfekt presenterad information så finns det många psykiska hinder, säger beteendedesignern Koen Thewissen, som nyligen medverkade på konferensen Hållbart Näringsliv.
Han menar att samhällsvetenskapen och beteendevetenskapen borde varit med som en självklar del av klimatvetenskapen ända från början, och pekar ut två huvudförklaringar till varför mänskligheten inte tycks reagera så kraftfullt som vi borde.
– Våra hjärnor kräver mycket energi och eftersom det bara finns en begränsad mängd mat på planeten så är vi biologiskt byggda för att inte tänka, det kräver mycket energi och kroppen försöker styra undan. Det var effektivt för 1 000 till 2 000 år sedan men är inte lämpligt i dag, säger han.
Rent biologiskt försöker kroppen hålla igen med förmågan att skapa framtidsbilder.
– Eftersom kroppen inte tycker om att använda vår kognitiva del av hjärnan så kommer vi att försöka hålla oss till status quo, det förbrukar inte energi.
Vad kan vi göra för att själva agera på fakta och få med oss andra?
– För det första, under lång tid var strategin vi använde att ge människor information. Det fungerade inte. För det andra, eftersom vi känner till svagheter med våra hjärnor borde vi kunna övervinna dem. Men att bara känna till det är inte tillräckligt.
– När vi vet varför människor gör saker kan vi kanske använda den vetskapen för att manipulera människor i en viss riktning.
Manipulering, eller med ett snällare ord som ofta dyker upp i dag: nudging. Med mer förståelse om hjärnan och beteenden kan vi också arbeta för att på det undermedvetna planet jobba med mer problematiska sidor. Det kan framstå som kontroversiellt, särskilt när det används i mindre ädla syften. Men det är effektivt.
– Jag skäms inte för att arbeta med att få människor att fatta mer hållbara beslut, det jag tycker är rätt.
Hyllar känd psykolog
Namn: Koen Thewissen
Yrke: Beteendedesigner och grundare av kommunikationsbyrån We are Daniel, baserad i Belgien.
Aktuell med: Föreläste på konferensen Hållbart näringsliv i november.
Kuriosa: Namnet på byrån, We are Daniel, är en hyllning till Daniel Kahnemann, författaren och psykolog som 2002 tilldelades Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.