måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Kommentar: Nu måste kunskapen bli praktik

Publicerad: 1 november 2022, 13:11

”Hur våra samhällen byggs har helt avgörande betydelse för våra möjligheter att leva hållbart och göra hållbara val i framtiden.” Foto: TT/Helena Landstedt

Den som planerar byggen i Sverige har en enorm potential att göra skillnad – nu måste hållbarhetsfrågorna in i hela kedjan, skriver Karin Tideström.

Ämnen i artikeln:

Byggbranschen

KT


De som planerar och bygger våra samhällen behöver på djupet ta del av forskningen – och tänka nytt.

Alla talar om det. Minskade utsläpp, klimatanpassning, biologisk mångfald. Mängder av kunskap produceras på våra universitet och av andra experter. Men sedan då?

I vårt tema om Hållbart byggande har vi tittat på hur några stora profilprojekt i Sverige angriper klimat- och hållbarhetsfrågorna. Och visst – det finns positiva och inspirerande idéer och arbetssätt. Men inget av projekten har egentligen tagit ett riktigt helhetsgrepp och tänkt helt nytt. Vi är duktiga på att bygga som vi alltid har gjort, konstaterar Holger Wallbaum, professor i hållbart byggande vid Chalmers.

Byggbranschen har en enorm potential att göra skillnad. Inte enbart för att den står för en dryg femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Det är också den bransch som planerar och bygger våra framtida samhällen. Hur dessa byggs har helt avgörande betydelse för våra möjligheter att leva hållbart och göra hållbara val i framtiden. Det handlar om allt från energieffektivisering till grönytor som gynnar den biologiska mångfalden, och – inte minst – hållbar mobilitet.

Nu måste hållbarhetsfrågorna på allvar in i varje byggprojekt, i hela kedjan – från arkitekter och planerare, till beslutsfattare och alla utförare.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev