måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Mattias Frumerie: Fonden sänder viktigt signalvärde

Publicerad: 23 november 2022, 10:19

Mattias Frumerie på plats vid Cop 27. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges chefsförhandlare vid Cop 27-mötet, Mattias Frumerie, medverkade på årets Hållbart Näringsliv-konferens. Han menar att fonden som ska kompensera världens fattigare länder för förluster och skador sänder ett viktigt signalvärde.

Ämnen i artikeln:

Cop 27Klimatpolitik

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Sent omsider kunde delegaterna på FN:s klimattoppmöte i Egypten, Cop 27, enas om att inrätta en fond där världens rikare länder ska kompensera de fattigare länderna för förluster och skador som orsakas av klimatkrisen. Under onsdagen medverkade Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie på årets upplaga av konferensen Hållbart Näringsliv och fick frågor om bland annat detta.

– Det var ett stort steg för klimatförhandlingsprocessen. Vi såg att det var rätt steg att ta, sa han på scenen.

Sverige, tillika EU i stort, ställde sig först negativa till att inrätta en fond.

– Landskapet är redan splittrat och det finns en stor frustration bland länder att få tillgång till pengarna som redan finns. Därför var vår bedömning att skapar vi ytterligare en fond så skapar vi ytterligare frustration. Dessutom kommer det ta flera år att upprätta den här fonden. Därför ville vi hellre stärka de strukturer som redan finns.

Från publiken fick Mattias Frumerie frågan om en sådan fond ändå inte sänder ett stort signalvärde.

– Jo, helt klart är det så, medgav han.

Riksdagspolitikern Jytte Guteland (S) medverkade också under morgonens program och hon var positiv till beskedet om fonden.

– Den kommer spela roll. Det har funnits en ilska bland länder att löften brutits tidigare, jag tror den här fonden blir viktig för en bättre dialog och bättre förutsättningar inför nästa Cop-möte.

Frumerie fick också en fråga om han märkte av kritiken mot Sveriges hållning i frågan om skador och förluster-fonden, där Sverige bland annat kallats för ”bromskloss”.

– Vi fick en del medieförfrågningar om detta, men jag såg inte var kritiken kom ifrån. Det var som sagt i grunden en EU-linje vi förde kring fonden. Och ja, vi uppfattade kritiken gentemot inställningen kring fonden. Men det var en samlad linje. Från svenskt håll var vi kanske mer tydliga i frågan.

Mötet lyckades däremot inte enas om nya skrivelser kring utfasningen av fossila bränslen, där striden bland annat handlat om att inkludera gas och olja tillsammans med kol, samt sätta en mer ambitiös målsättning.

– Vi ville komma längre, men det fanns ett stort motstånd i den här frågan, sa Mattias Frumerie, som också hyllade det svenska näringslivets närvaro.

– Det betyder otroligt mycket att de är på plats. Det finns en otrolig styrka att se de på plats och att förmedla den svenska berättelsen om hur långt vi kommit inom allt från det fossilfria stålet, till finans och transporter.

Mötet har också kritiserats för närvaron av fossillobbyister, men Frumerie säger själv att han inte upplevde lobbyisterna i sin närhet.

– De bjöd inte in mig till sina event, sa han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev