Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Nu kan du själv välja hållbara aktier

Publicerad: 28 februari 2018, 10:27

Gröna fonder har funnits i flera år, men för den som hellre vill investera direkt i aktier har informationen gällande hållbarhet varit dålig. Men nu kommer en ny lösning som gör det möjligt för aktiekunder att själva se vilka bolag som är hållbara.

Ämnen i artikeln:

EkonomiGröna Investeringar

Det är sparinstitutet Aktieinvest som tagit hjälp av den globala kapitalförvaltaren Arabesque för att göra det möjligt för sina kunder att aktivt välja hållbara aktier. Arabesque använder sig av artificiell intelligens och big data för att samla in och analysera information angående börsbolagens hållbarhet.
– Rent praktiskt fungerar det så att Arabesque samlar in olika typer av hållbarhetsdata som vi använder oss av. På vår hemsida kan kunderna gå in och bygga sin egen hållbarhetsprofil och bestämma vad hållbarhet betyder för dem. De kan dels välja vad de inte vill investera i, till exempel alkohol, vapen, fossila bränslen och liknande. Sedan kan de också titta på FN:s compact global scores som är generella för alla branscher, eller på ESG-data som är branschspecifik och som handlar om miljö, social hållbarhet och styrning, berättar Aktieinvests vd Therese Lundstedt för Aktuell hållbarhet.

Aktieinvest har också använt sig av Arabesques data för att bygga en färdig produkt, en sparbox, för de kunder som inte vill välja aktier på egen hand. I sparboxen finns några av Europas och Nordamerikas mest hållbara företag som kunderna kan månadsspara i.
– Vi har förenklat och försvenskat informationen från Arabesque för att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att välja hållbara bolag, säger Therese Lundstedt.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev