Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Nytt index listar de mest hållbara bolagen i Norden

Publicerad: 24 november 2009, 12:06

Totalt har 260 nordiska börsbolag har synats i sömmarna. De 25 bästa per land får vara med i det nya indexet.


Nu i november lanserade Ethix SRI Advisors i samarbetet med SIX, leverantör av finansiell information, ett nytt hållbarhetsindex i Norden.

– Fler och fler bolag hamnar under luppen vilket pressar fram bättre redovisning hos företagen och vi gör nu en analys av bolagens egen rapportering gällande sitt hållbarhetsarbete. Det vi har tittat på är sex områden; formellt ansvar för hållbarhetsfrågor, policys, om hållbarhet är integrerat i företagets affärsstrategi, mätbara och tidsbundna mål, riskidentifiering och rapportering av resultat, säger Ulrika Hasselgren, VD på Ethix.

Totalt har 260 nordiska bolag analyserats och de 25 mest hållbara bolagen i varje land förts upp på indexet som heter Nordic Stars. Syftet är utöver framtagandet av själva indexet att resultatet ska vara underlag för dialog mellan investerare och bolag samt bolagsanalysen.

– Vi vill också bidra med att lyfta fram goda exempel, säger Ulrika som även berättar att man haft referensföretag i framtagningsprocessen av Nordic Sustainability Stars – själva hållbarhetsanalysen. På så sätt har vi fått fram vad som är relevant och inte för bolagen.

– Vi tycker också att det här skapar ordentlig samhällsnytta. Bolagen slipper fylla i ännu ett frågeformulär då vi använder oss av publik information och investerare får tillgång till jämförbar information om bolagens hållbarhetsarbete – det spar mycket tid för så väl bolagen som för investerare. Genom att premiera bolag som är transparanta med hur de arbetar för att integrera hållbarhetsfrågor i sina affärsstrategier så hoppas vi även inspirera andra bolag som ligger efter. Vi tror på att lyfta fram det goda exemplet för att driva frågan framåt.

Hur stor är den reella nyttan om man investerar enligt ert index?
– Det skulle vi verkligen vilja veta. Vi för faktiskt en diskussion med forskare om frågan och hoppas att vi ska kunna mäta prestandan framöver.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.