Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Regeringen lanserar plan för hållbara företag

Publicerad: 26 augusti 2015, 10:08

Ska underlätta affärer på svåra exportmarknader.


Regeringen har lanserat en handlingsplan för att genomföra FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter. Planen är ett steg på vägen för att stötta svenska företag i deras hållbarhetsarbete både i Sverige och utomlands.

Utgångspunkten är att svenska företag ska kunna vara verksamma på alla marknader i världen, även ”svåra” marknader. Om man vill göra affärer på utmanande marknader är det särskilt viktigt att ha en policy för hållbarhet och mänskliga rättigheter, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg ( s ).

– Vi har genom åren sett att alla företag inte varit beredda på detta och på de situationer som kan uppstå, och jag hoppas att vår handlingsplan ska vare en hjälp i detta, säger Mikael Damberg i samband med att planen presenterades i början av veckan.

Regeringen förväntar sig därför att svenska företagsledningar fastställer en tydlig värdegrund som utgångspunkt för arbetet med mänskliga rättigheter, och att denna genomsyrar företagets affärskultur och relation till omvärlden. Plus att man kartlägger och har kontroll över olika slags risker i värdekedjan.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.