söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Risk och styrning i fokus för Aktuell Hållbarhets bolagsrankning 2022

Publicerad: 30 maj 2022, 10:45

Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lund.

Foto: Amanda Lindgren

Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet fortsätter att ranka börsbolags hållbarhetsprestationer. Nu inleder vi arbetet med årets upplaga av Hållbara bolag, där fokus ligger på bolagsstyrning och riskbedömning.


AHr

Aktuell Hållbarhet redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


För femte året i rad rankar Aktuell Hållbarhet tillsammans med Dagens industri Stockholmsbörsens bolag med avseende på hållbarhetsfrågor. Rankningsmodellen har utvecklats med hjälp av en rådgivande kommitté och består dels av en rapport- och hemsidesstudie fokuserad på hur bolagen arbetar med hållbarhet och dels av en enkät som i dagarna går ut till cirka 150 bolag.

I år läggs särskilt fokus på bolagsstyrning, eller governance. Men även hur väl bolagen hanterar risker relaterade till hållbarhet och klimat.

”Vi vill att våra svenska bolag ska kunna fortsätta hålla sin tätposition vad gäller hållbarhetsomställningen. Det här är också ett sätt att lyfta goda exempel som inspirerar och visar vägen och att identifiera förbättringspotential. Vi står nu inför en kritisk period där omfattande ny EU-reglering är på väg att implementeras och då är det viktigt att svenska bolag har förmåga att hantera och anpassa sig till den nya spelplanens regler och förväntningar”, säger Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan vid Lund, som arbetar med rankningen.

Vad är unikt med årets upplaga?

”I år är det ett fokusår där vi sätter fokus på sustainability governance, hållbarhetsrelaterade risker och scenarioanalys som är områden där vi ser att det finns betydande förbättringspotential hos företagen. Vi genomför en bred rankning vartannat år och fokusrankning vartannat.”

 Vad är sustainability governance?

”Vi mäter hur väl hållbarhet är integrerat i organisationen; att strategier, planer, mål, rutiner, uppföljning samt kontroll och revidering är på plats enligt en långsiktig systematik. Samt att det är tydligt vilka personer i företaget som är ansvariga och har mandat att genomföra strategier och planer.” 

Hur bra är näringslivet på att integrera hållbarhet i sina affärsstrategier?

”I fjol svarade 97 procent av de rankade bolagen att de anser att de har integrerat hållbarhet fullt ut i sin organisation. Det väcker en hel del frågor. För vad vi ser är att man gjort justeringar och anpassningar – men det som krävs är genomgående omställningar och detaljerade handlingsplaner för de kommande åren. Klimatmål är ett exempel där bolagens mål och verksamheter ligger långt ifrån i linje med vad vetenskapen säger måste till.” 

Hur upplever du att företagen ser på hållbarhetsutmaningarna?

”Det finns ett enormt engagemang, men jag upplever att det behövs en ökad förståelse för vad faktiskt en omställning innebär. Att man inte riktigt vet om man ska springa 3 km eller ett maratonlopp. Är verkligen 97 procent av bolagen redo för ett maratonlopp? Det är vad vi ska titta djupare på i årets rankning.”

Det här är rankningen Hållbara bolag 2022

Rankningen genomförs för femte året i rad. I år genomförs en fördjupande rankning med fokus på att granska  ”sustainability governance”, hållbarhetsrisker och scenarioanalys. Drygt 130 bolag ingår i rankningen, som består av en rapport- och hemsidestudie och en enkät som nyligen gått ut till samtliga bolag.

Rankningsmodellen utvecklas med hjälp av ett advisory board bestående av experter och representanter från exempelvis Vinnova, SFF, Tillväxtverket, FAR, Swesif, Sida, m.fl. Advisory Board leds av Susanne Arvidsson som är docent vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Resultatet presenteras i oktober i Aktuell Hållbarhet och Dagens industri samt sätts i fokus på konferensen Hållbart näringsliv i november.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev