Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Skanskas vd Anders Danielsson.

Foto: Skanska.

Skanska: ”Inför klimatkrav i offentliga upphandlingar”

Sveriges största byggkoncern Skanska toppar årets upplaga av rankningen Hållbara Bolag över de mest hållbara börsbolagen i kategorin för kapitalvaror. Sannolikt ett resultat av att vi tidigt fattade beslutet att bli ledande inom grönt byggande, förklarar vd Anders Danielsson.

Publicerad: 25 oktober 2021, 19:02

Kim Lundin

kim.lundin@di.se

Klimatanpassad betong, asfalt och klimatneutrala hus som producerar sin egen energi är områden där byggjätten Skanska jagar en ledarroll. Men för att byggsektorn, som står för en stor del av världens klimatutsläpp, ska kunna klara att ställa om helt krävs bland annat att offentliga sektorn ställer högre klimatkrav i sina upphandlingar. Det anser Skanskas vd Anders Danielsson.

– Med runt 40 procent av de globala energirelaterade växthusgasutsläppen är byggandet en stor del av problemet. Och för att världen ska kunna tackla klimathotet så är det helt nödvändigt att vi i byggsektorn blir en del av lösningen och ställer om så fort som möjligt, säger Anders Danielsson. 

”Vi vill se att det införs högre klimatkrav i offentliga upphandlingar.”

Sveriges största byggkoncern Skanska hamnar för sin del överst i 2021 års upplaga av rankningen Hållbara Bolag över de mest hållbara börsbolagen i kategorin för kapitalvaror.

– Det är jättekul. Sannolikt är det ett resultat av att vi redan 2008/09 fattade ett strategiskt beslut att bli ledande inom grönt byggande, säger Anders Danielsson. 

Vad låg bakom det beslutet?

– Bland annat att vi såg det skulle ge oss konkurrensfördelar. Redan då märkte vi att efterfrågan från kunder, som exempelvis stora fastighetsinvesterare, ökade på exempelvis energieffektiva och miljömässigt hållbara fastigheter. Och den trenden har bara förstärkts sedan dess.

Det vägvalet i kombination med ett målmedvetet arbete att gradvis skärpa bland annat bolagets miljömål har visat sig mycket framgångsrikt, både ekonomiskt för Skanska och genom mindre utsläpp till miljön, anser koncernchefen. Bland annat har koldioxidutsläppen från den egna verksamheten minskat med mer än 40 procent sedan 2015 samtidigt som koncernens intäkter har ökat.

Men det är långtifrån tillräckligt, anser Anders Danielsson. Och nyligen skärpte Skanska sitt delmål så att att bolagets egna koldioxidutsläpp från 2015 års nivå ska sänkas med 70 procent till 2030. Målet om att vara helt klimatneutralt senast 2045 kvarstår samtidigt. När Skanskachefen i september presenterade det höjda klimatmålet hänvisade han till senaste larmrapporten från FN:s klimatpanel.

– Höstens rapport från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) talar sitt tydliga språk. Samhället måste ta ytterligare krafttag för att drastiskt minska koldioxidutsläppen. 

Byggsektorns stora utsläpp kommer bland annat från produktion av material som betong, stål och asfalt liksom från transporter och när byggnader används. 

– För att nå målet att bli klimatneutrala behövs innovation både från oss själva, och genom partnerskap med olika aktörer. Elektrifiering av bergtäkter liksom av transporter där vi jobbar med AB Volvo och många andra är ett exempel, säger Anders Danielsson.

Att utveckla klimatneutral asfalt och betong liksom klimatneutrala hus är andra högprioriterade områden framöver för Skanska. 

– Faktum är att vi kommit en bra bit, säger Anders Danielsson.

Ett exempel är den asfalt som nyligen lades ut på väg 620 mellan Ludvika och Björsjö. Asfalten, där bitumen från fossil råolja ersatts med ett bindemedel baserad på förnybar råvara, är enligt Skanska sannolikt den första ”mer eller mindre klimatneutrala asfaltsmassan i världen”.  

Men varken Skanska eller andra företag kan helt på egen kraft klara sina klimatmål. 

– Utformningen av regelverk och långa och oförutsägbara tillståndsprocesser både inom byggande och miljötillstånd bromsar omställningen, säger Anders Danielsson.

Ett annat område där det behövs nytänkande gäller offentliga sektorns inköp av bland annat bygg- och anläggningstjänster, anser Skanska.

– Vi vill se att det införs högre klimatkrav i offentliga upphandlingar. Med tanke på hur stor del av allt byggande och infrastruktur som berörs, skulle det kunna få mycket stor betydelse och bidra till att byggsektorn och därmed hela samhället blir klimatneutralt betydligt snabbare, säger Anders Danielsson.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Läs också:

Läs Hela listan: Hållbara Bolag 2021

Läs ”Frågor och svar om rankningen Hållbara bolag 2021”

Kategori Material och totalvinnare: Stora Enso
Kategori Konsumtionsvaror: Bonava
Kategori Dagligvaror: Essity
Kategori Kapitalvaror: Skanska
Kategori Banker: SEB
Kategori Banker: Swedbank
Kategori Investmentbolag: Investor

Läs intervju med Susanna Arvidsson som leder arbetet med rankningen

 


Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerByggbranschen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.