Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

Swedbanks vd Jens Henriksson.

Foto: Swedbank

Swedbank: ”Hållbarheten leder sparbanksidén som är vår grund”

Handelsbanken har varit i topp två år i rad, men nu har Swedbank tagit över stafettpinnen tillsammans med SEB på en delad förstaplats i ranknigen Hållbara Bolags kategori banker.

Publicerad: 25 oktober 2021, 19:02

Jill Bederoff

jill.bederoff@di.se

– Det är komplicerat och vi söker oss framåt. Vi försöker fokusera på områden där vi är ledande, som inom bolån och kommersiella fastigheter. Där tror vi att vi kan bidra lite extra, säger Swedbanks vd Jens Henriksson efter att banken fått en delad förstaplacering i Hållbara bolag 2021. 

Handelsbanken har varit i topp två år i rad, men nu har ni tagit över stafettpinnen tillsammans med SEB. Vilka typer av förändringar har ni gjort i ert hållbarhetsarbete under det senaste året?  

– Jag känner att det är här vi ska vara. Hållbarheten leder sparbanksidén som är vår grund. Det vi gjorde i slutet av förra året är en översyn av vår strategiska riktning. Mycket tillbaka till det som var Sparbankernas rötter men med en modern touch och i den nya affärsstrategin där vi har satt hållbarhet som kärnan. Vår vision, ett samhälle som är ekonomiskt sunt och hållbart, kopplar samtidigt tillbaka till vårt syfte, att ge människor och företag en möjlighet att skapa en bättre framtid.

”Hur ser samhället till att en klimatomställning inte drabbar grupper som redan har det tufft?”

Vilka förändringar har detta lett till i praktiken? 

– Vi har vidtagit åtgärder gällande utlåningen, där vi exempelvis slutar låna ut till okonventionell bränsleproduktion som arktisk olja/gas, skifferolja/gas och oljesand samt nyprospektering av olje/gasfält. Robur har också ökat sina krav ytterligare vad gäller fossila bränslen. Andra exempel är vår rådgivning för hållbar kapitalmarknadsfinansiering som växer kraftigt. Vi hjälper till med en stor mängd gröna obligationer som kunderna emitterat. Och att vi varit först i världen med gröna aktier. Det arbetet har sedan bidragit till en grön aktiemärkning på börsen, Nasdaq Green Designation.

Är det enbart nyprospektering av oljefält som ni slutar låna ut till? 

– Vi tittar framåt och fossila bränslen är inte en del av framtiden, därför slutar vi med nyprospektering. Samtidigt fortsätter vi att låna ut pengar till verksamheter som tar upp olja just nu, och det på grund av att vi har ett samhälle som är oljeberoende. Många människor kör bil till jobbet och det måste finnas bensin till dem. Varje morgon är det ett par miljarder människor som använder fotogen för att värma sin mat, vi vill att de ska kunna göra det. Det är bara att inse att vi är i ett fossilberoende just nu. Det viktiga för oss är att säga att vi inte tror att det tillhör framtiden och att vi hjälper företagen att ställa om.

Hur bidrar ni till att omställningen blir verklighet? 

– Vi är på de direkta utsläppen från vår egen verksamhet som utgörs av våra kontor, energi, affärsresor mm. Där har vi sagt att de ska sänkas med 60 procent till 2030 jämfört med 2019. Sedan jobbar vi intensivt oss in i scope 3 utifrån våra kunders utsläpp. Jag tänker att alla våra scope 3 är något annat bolags scope 1, så för oss handlar det om att vara med i den här transformationen genom att ge råd och finansiering till såväl företag som privatpersoner för att de ska ställa om. Vi ska också totalt uppnå netto noll utsläpp senast 2050.

– Men det är komplicerat och vi söker oss framåt. Vi försöker fokusera på områden där vi är ledande, som inom bolån och kommersiella fastigheter, där det handlar om allt från identifiering av data till att mäta indirekta utsläpp. Där tror vi att vi kan bidra lite extra.

Var ser ni de största utmaningarna för hur ni kan påverka till en hållbar omställning? 

– Data är en svår utmaning. En annan är den svåra balansgången kring när något är så brunt att det är helt fel att låna ut eller när något är så ljusbrunt att din utlåning kan göra det till åtminstone ljusgrönt. Samtidigt måste du kunna klara av den debatt av kunder och miljörörelse som ställer krav på oss.

– En tredje är mer politisk. Vi ser ju en debatt om högre diesel- och bränslekostnader. Hur ser samhället till att en klimatomställning inte drabbar grupper som redan har det tufft? Hur jobbar man för att inte gå emot miljösatsningar för att de slår mot den egna plånboken? Här gäller det att ha en blandning av morot och piska.

– Stora utmaningar, men samtidigt enorma möjligheter om vi kan visa att det ger fler jobb och en bättre miljö. Vem hade trott att världen skulle ta fram ett vaccin så snabbt som det gjordes. Jag tror inte att den här frågan är lika enkel, men i grund och botten så visar det vad beslutsamhet kan leda till.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Läs också:

Läs Hela listan: Hållbara Bolag 2021

Läs ”Frågor och svar om rankningen Hållbara bolag 2021”

Kategori Material och totalvinnare: Stora Enso
Kategori Konsumtionsvaror: Bonava
Kategori Dagligvaror: Essity
Kategori Kapitalvaror: Skanska
Kategori Banker: SEB
Kategori Banker: Swedbank
Kategori Investmentbolag: Investor

Läs intervju med Susanna Arvidsson som leder arbetet med rankningen

 


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.