måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara bolag

”Vi måste underlätta för konsumenterna att göra lätta rätta val”

Publicerad: 24 november 2022, 08:01

Lisa Wahlström, Coca-Cola, på Hållbart Näringsliv.

Foto: Pax Engström Nyström

Näringslivet måste samverka för att driva på förändringen till hållbar konsumtion. Det framhöll Lisa Wahlström, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Coca-Cola, på Hållbart Näringsliv.

Ämnen i artikeln:

Drivkrafter att välja mer hållbart

Barbara Taltavull

barbara.taltavull@aktuellhallbarhet.se


– Styrning och incitament för hållbar konsumtion får ej sätta hinder. Sverige har gjort mycket på självregleringsområdet. När det gäller att minska rött kött, socker och förpackningar har vi i näringslivet drivit på en förändring. Rätt konsumtion är i fokus, men man måste ha näringslivet med så att vi vågar att satsa på framtida hållbara investeringar, underströk hon.

 Vilken är den stora frågan för er för att driva på mot mer hållbar konsumtion? 

– Vår ambition är att nå netto noll utsläpp 2040. 90 procent av våra utsläpp är så kallade indirekta utsläpp, som uppstår i värdekedjan från exempelvis förpackningar och ingredienser. I Sverige står förpackningarna för 56 procent av utsläppen i hela värdekedjan. Vårt stora fokusområde är hur vi säljer och serverar våra drycker så hållbart som möjligt, här måste vi ha en långsiktig samverka med både kunder och leverantörer för att nå fram. Det krävs stora investeringar för att stödja omställningen. 

– Ambitionen är att bidra till omställningen mot en cirkulär ekonomi där alla förpackningar samlas in, återanvänds eller återvinns. Nu tittar vi på att hitta nya dryckeskoncept och förpackningar. Vi har gjort väldigt mycket, nu börjar det bli mer komplext och jag ser fram emot att samarbeta med flera aktörer. Vi jobbar mycket i dialog med våra kunder. Jag tror det är så vi kan göra störst skillnad.

Hur ska ni få konsumenterna dit ni vill?

– Vi måste underlätta för konsumenterna att göra lätta rätta val. Det får inte vara krångligt. Och vi måste samarbeta i branschen. I Sverige har vi ett retursystem i världsklass som vi ska värna om och fortsätta utveckla. 

Vad får vi se för nya dryckeskoncept?

 – Vi pilotar nya påfyllningsbara lösningar tillsammans med flera av våra kunder, bland annat på PBX, Reitans living lab och OKQ8. Just nu gör vi ett test på Gröna Lund där vi använder oss av återanvändningsbara förpackningar, som vi ska utvärdera och samla insikter ifrån. 

 Vad styr hur man lyckas med det?

 – Man behöver tänka på utformningen av konceptet och vilka incitament som behövs för att lyckas. Kommunikation är oerhört viktigt att hur man på olika sätt jag förändra konsumentbeteenden.  

Vad blir nästa steg?

– Nu ska vi utvärdera våra piloter, sedan får vi se hur vi fortsätter att skala upp parallella system. Första indikationen är att piloterna utfallit positivt. 

Vilken är din trendspaning?

– Vi måste gå från rapportering, dra lärdomar från data och prata mer om social hållbarhet.   

 Vilken är din önskan?

– Frågan är hur man ska minska mängden engångsförpackningar och få konsumenterna att fylla på återanvändningsbara förpackningar istället. Det måste vara enkelt och det behöver finnas ett system och en intrastuktur som bidrar till användarvänlighet. 

Är konsumenten redo för omställningen?

– Ja, men vi behöver tillsammans skapa rätt förutsättningar för att göra det enkelt att ställa om och göra medvetna val.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev